Hlavní obsah

Zasněžený Davos. Běžce na lyžích čeká generálka na mistrovství světa

Davos

Mínus tři a hromady čerstvého prašanu. V ideálních podmínkách mondénního švýcarského Davosu se čeští běžci na lyžích chystají na Světový pohár, víkendovou generálku před mistrovstvím světa ve Val di Fiemme. To začíná už příští středu.

Foto: Sport.cz

Lukáš Bauer

Článek

Do sobotního volného sprintu nastoupí Dušan Kožíšek a Martin Jakš. V nedělní volné desítce (ženy), resp. patnáctce se představí celý tým i s premiantkou Petrou Novákovou. Chybí jen Aleš Razým, který se pomaleji aklimatizuje a už se raději směřuje k šampionátu.

„Davos je součástí přípravy. Ten, kdo tady vyhraje, nemusí uspět na mistrovství. Ale slušný výsledek samozřejmě povzbudí," říká trenér Miroslav Petrásek. „Proto ani tolik nesleduju ostatní týmy. Nevím, jaké mají záměry, jak jsou na tom zdravotně, není třeba se tím rozptylovat."

Český tým má za sebou dvoutýdenní přípravu ve vysokohorském prostředí Passo Lavazze ve výšce okolo 1800 metrů nad mořem. Jen pár minut cesty z údolí, kde je teď čekají mistrovské boje. Trénovalo se tak nahoře i dole. „Myslím, že to bylo výborné. Perfektní podmínky na obou místech. Zvládli jsme, co jsme chtěli," líčí nadšeně kouč.

Jakš i Vrabcová-Nývltová jsou zdraví

O pár dní později přijel do místa Bauer s Horynou, juniorka Nováková tu vzhledem k nachystání na Davos a úvod šampionátu pobyla jen týden. Jakš i Vrabcová-Nývltová, poslední marodi, jsou už zdraví a připravení.

Ve stejném místě pobývalo družstvo před loňským Světovým pohárem v Novém Městě. „A už jsem tady zabukoval soustředění na příští rok před olympiádou," prozrazuje Petrásek.

Teď však se svými svěřenci vzhlíží k očekávanému vrcholu sezóny v italském údolí. Jaké nabízí tratě? „Na pětce, kde se jelo i Tour de Ski, bude patnáctka. Musím přiznat, že pro klasiku z nich nejsem nadšený, protože následují trend posledních let s prudkými stoupáními, kde už podle mého názoru nelyžujete, ale běháte. A to mě moc nebaví. Ale mistrovství světa není o zábavě... Každý sem jede, aby urval co nejlepší výsledek. A já jsem už i tady dosáhl slušných výsledků," uvedl Lukáš Bauer, který řešil mírnou potíž s otlačenou patou v lyžařské botě.

Do dějiště MS v neděli

„Snad se tenhle směr časem obrátí nazpátek," krčí rameny trenér. „Základní kostru závodního programu máme. Kdo kdy nastoupí, upřesníme podle Davosu," dodává.

Do hotelu Genzianella v Ziano di Fiemme, kde stráví celý šampionát, se tým přesouvá hned v neděli. Doplní ho tam mladíci Karolína Grohová, Jan Bartoň a Lucie Charvátová, kteří díky výsledkům na juniorském mistrovství světa v Liberci dostanou šanci sbírat zkušenosti ve sprintu i mezi elitou.

A ještě aktuální rozpis Davosu: Rozjížďky sprintů začínají v sobotu v 11.45. V neděli jedou ženy v 10.50, muži v 15.45. Přímo vysílá tradičně Eurosport.

Reklama

Související témata: