Hlavní obsah

Lyže českým biatlonistům chystá Němec, který si do toho nenechá od nikoho mluvit

Nové město na Moravě

Když si biatlonoví reprezentanti pochvalují, jak dobře mají připravené lyže, Danielo Müller se může spokojeně usmívat. Právě tento německý exšampión v běhu na lyžích je už tři roky šéfem českých servismanů a za tu dobu si vydobyl i výraznou autonomii uvnitř týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní servisman českého týmu Němec Danielo Müller při přípravě lyží závodníkům.

Článek
Fotogalerie

„Zrušil jsem zvyk, že mazání ovlivňoval kdekdo a prosadil čistě profesionální přístup. Za přípravu lyží jsem výhradně zodpovědný já s třemi českými pomocníky. Za přípravu sportovců zase trenéři a vzájemně si do práce nemluvíme," líčí Müller s tím, že v servisní buňce je úřední řečí angličtina. „První slovo, které jsem tu pochytil v češtině, znělo vole."

Svoji mazací alchymii za žádnou cenu neprozradí. „Každý má vlastní recepty," usměje se a jen naznačí, že sám vyvíjí i struktury skluznic běžek. „Němci mají projekt na univerzitě v Drážďanech za sto tisíc eur, mě to stálo doma v Žitavě jen 980 a řekl bych, že jsme v tom teď i lepší," tvrdí hrdě 40letý Müller, jenž při mazání rád poslouchá metal.

Deset párů lyží pro každého

Hned taky na ukázku přidělá lyže do držáku skluznicemi nahoru a kouskem plastu z nich strhne starý základní vosk i vše, co bylo na něm. Kartáčem dočisťuje, používá k tomu i spoustu toaletního papíru. „Když jsem kupoval v supermarketu asi čtyřicet roli, ptala se soucitně paní u kasy, jestli jsou moje střevní problémy vážné," směje se a začíná nanášet novou vrstvu. Přidá urychlovací prášky a sáhne do černého kufříku pro kovový váleček. „To je moje další tajemství," líčí Müller.

Servis nachystá každému biatlonistovi deset párů lyží a jde se na trať testovat. „Lyže pro závod jsou obyčejně hotové až deset minut před startem. Je to dáno tím, že se zkouší do poslední chvíle a reaguje se na konkrétní sněhové podmínky," vypráví Müller s tím, že práce pro český biatlon ho nesmírně baví. „Když dojela smíšená štafeta na bronz, nestyděl jsem se za slzy a měl i hned větší chuť do práce."

Müller prozrazuje i originální způsob, jak si přes léto vyčistit hlavu. „Jezdím ultramaratóny na kole. Zkusil jsem i závod z Trondheimu do Oslo, 600 kilometrů a 20 hodin v sedle, beze spánku," líčí otec dvou dětí, který v německé Žitavě nedaleko českých hranic vlastní i malou restauraci.

Reklama

Související témata: