Hlavní obsah

Sudová na olympijských boulích v Soči nepostoupila z kvalifikace

Zmožená chřipkou a horečkami se akrobatická lyžařka Nikola Sudová na olympijské sjezdovce v Soči z těžkého sněhu neprotlačila z kvalifikace. „Udělala jsem spoustu drobných chyb a dole už neměla síly," připustila poté, co skončila na 18. místě.

Foto: SLČR

Nikola Sudová.

Článek

Závod světového poháru vyhrála potřetí v řadě poslední olympijská vítězka Hannah Kearney, která se tak vyšvihla do čela celkového pořadí. Naopak Sudová klesla na sedmé místo. Tentokrát bodovala i další česká reprezentantka Tereza Vaculíková – 22. příčka pro ni znamená body potřetí v sezóně. Sudové tréninková partnerka Kristýna Hnyková zůstala na 33. místě.

„Prostě se to nepovedlo," vzdechla Sudová. Přitom oproti posledním potížím s rychlostí patřila nyní k těm lepším. Zajela dokonce líp než pozdější vítězka.

V Krásné Poljaně však teploměr ukazoval deset stupňů a ze sněhu umíchal mokrou kašovitou břečku. „Tahavý sníh. Jakmile se ti rozjedou nohy, těžko to dáváš zpátky a rozhodí tě to. A mně se to stalo třikrát. Ukradlo mi to nohy a do druhého skoku jsem se nestihla připravit," popisovala svůj výkon. „Salto bylo urvaný, pořád s tím válčím. Dokonce jsem ho dala bez krosu, byla jsem vysoká a veliká. Kdybych dokrčila nohy, skončím na zádech."

Přitom v tréninku jezdila v pohodě. „Přestože jsem měla chřipajznu a teplotu 38,5. Jenže trať je dlouhá 250 metrů, to už je hodně a v závěru mi docházelo, neudržela jsem ty nohy u sebe."

Za šest dní pobytu tady získala spoustu zkušeností vzhledem k olympijským hrám 2016. „Údajně loni ve stejnou dobu tady bylo hodně sněhu, ale taky teplo. Nikdo neví, co bude za rok." Řadě disciplín snowboardového světového poháru dokonce závody zrušili. „U nás to proběhlo, ale tréninky byly omezený. Dvě hodiny se jezdilo, ale po každých patnácti minutách to přerušovali, rovnali rejhy a jámy, solili, dávali dusík z hasičáků."

Městečko ji připomínalo opravdu malé Karlovy Vary jako na obrázcích. „Zvenku hezký, ale zevnitř nedodělaný. Neumějí tady číst kreditky, dodávali žárovky do pokojů na poslední chvíli a tři dny nám neteče teplá voda...," vyprávěla.

V sobotu se vrací do Prahy a už v neděli zase jen s trenérem Herotem a fyzioterapeutkou Baborovou míří do japonského Inawašira na další dva závody. „Jsou tam důležitý body, v Česku bych neměla kde trénovat, abych nevypadla z rytmu. Doufám, že se seberu a zase to půjde," věří zkušená 30letá lyžařka.

Reklama

Související témata: