Hlavní obsah

Krčmář má být nečekaným trumfem pro finiš štafety biatlonistů

Nové Město na Moravě

Překvapivé jméno finišmana pro sobotní závod štafet na MS v Novém Městě na Moravě zvolili čeští biatlonisté. Závěrečný úsek totiž poběží 22letý debutant Michal Krčmář. „V tréninku vypadal dobře, zdál se mi čerstvější než Zdeněk Vítek. Nominaci na první tři úseky jsem měl víceméně jasnou, ale hodně jsem přemýšlel o tom, koho dám na čtvrtý,“ tvrdí trenér Ondřej Rybář.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Michal Krčmář na tréninku.

Článek

Po uzdravení Michala Šlesingra měl trenér jasno, že ho tradičně nechá štafetu rozběhnout, pak půjdou do hry Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup. Nakonec sáhl trenér tedy po Krčmářovi a věří, že tu předvede alespoň takový výkon jako loni na MS juniorů, kde štafetu vytáhl ke stříbru. „Kdybych měl pochybnosti, jestli to Krčmář zvládne, tak bych ho tam vůbec nedával. Možná to je riziko, ale znáte to rčení: kdo se bojí...," dodává Rybář s tím, že spokojenost vysloví, pokud Česko skončí osmého místa.

"Hlavně nekroužit"

„Vše navíc bude nad plán," soudí trenér. Loni v Ruhpoldingu vyhráli Norové před Francouzi a Němci, Česku patřilo deváté místo. „Ve štafetách se ale může stát cokoli. Hlavně nesmíme kroužit, to je první předpoklad dobrého výsledku," upozornil Moravec, že absolvovat trestné kolo je takřka "smrtící". Na vlastní kůži to poznaly už v pátek i české ženy.

Ve štafetě se přitom musí na 150 m měřící trestný okruh až poté, co k vyčistění terče nestačí pět nábojů ani následně tři náhradní, jednotlivě dobíjené. „Je moc důležité to tam nějak vyčistit a nezdržet se trestným kolem," uvědomuje si i Soukup.

Spoléhá na fanoušky

„Na přední příčky bude určitě velká tlačenice, ale my se pokusíme dostat co nejblíže těm medailovým," slibuje biatlonista, jenž se objeví na třetím úseku. Také Krčmář v roli finišmana chce nabídnutou šanci chytit za pačesy: „Domácí prostředí někoho nabudí, někoho zase až příliš svazuje, ale já myslím, že patřím do té první skupiny a fanoušci mě vyburcují."

Benjamínek, který v sestavě nahradil o třináct let staršího Vítka, ani nevypadá překvapeně, že tíha závěru štafetového závodu bude na něm. „Trenér Rybář mi neustále říkal, že se kdykoliv můžu dostat na start, ať jsem nachystaný. Tak jsem se tu víc než týden jen chystal a bylo to i trošku na bednu, protože každý chce přece závodit," líčí Krčmář.

"Že jsem se nakonec dočkal, z toho mám velikou radost," říká mladý biatlonista, který se rovnou z Nového Města vydá na ME do Bulharska. „Těším se, v Bansku to pro mě bude vrchol sezóny, protože bych tam měl odjet všechny závody. Mistrovství Evropy jsem plánoval jako hlavní událost, mistrovství světa je taková třešnička na dortu," tvrdí Krčmář.

Reklama

Související témata: