Hlavní obsah

Před půl rokem to byl velký otazník. Teď je osmé místo na MS krásné, říká Záhrobská

Schladming

Byl začátek loňského léta, když se Šárce Záhrobské převrátil život vzhůru nohama. Dramatický rozchod s otcem a trenérem Petrem Záhrobským pár let před tím byl proti tomu prkotinou. Nezdolná bojovná povaha a pomoc nejbližších však osmadvacetileté české slalomářce pomohly zpět na vrchol. Výsledkem je osmé místo na mistrovství světa jen kousek od stupňů vítězů.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Šárka Záhrobská vybojovala ve slalomu na MS v rakouském Schladmingu osmé místo.

Článek

V létě se tělo Záhrobské doslova restartovalo. Nezhoubný nádor na podvěsku mozkovém způsobil metabolický rozvrat, lyžařka přišla o fyzickou sílu, kondici a výrazně hubla. Její příprava na sezónu začínala v podstatě od nuly. Přesto stihla začátek ročníku a postupně slavila návrat do Světové špičky. Už při lednovém SP ve Flachau se vešla do desítky a ve Schladmingu teď osmé místo zopakovala.

"Ten rok byl hodně náročný, plný překvapení a úžasných zkušeností. Pro mě je důležité, že jsem si tím vším prošla, a v budoucnu to určitě hodně zúročím," prohlásila lyžařka, jež osmým místem na MS předčila výsledek z předchozího šampionátu v Ga-Pa, kde byla dvanáctá. "To je pro mě velké vítězství," řekla.

Poslední tři sezóny se Záhrobská trápila, po rozchodu s otcem v roce 2009 se snažila restartovat úspěšnou kariéru. Dva roky trénovala s Pavlem Šťastným, letos "sáhla" do zahraničí po Klausi Mayrhoferovi z Rakouska. Nepříjemná letní zkušenost je pro ni nyní paradoxně výhodou. Umí totiž oddělit sport a osobní život, neúspěchy na svazích ji vzhledem k životním prioritám těžko rozhodí. Umí si závod užít bez ohledu na výsledek.

Těší se na přípravu v Jižní Americe

"Teď se ještě zkusím koncentrovat na dva důležité slalomy před koncem sezóny, do toho budu mít ještě nějaké obří slalomy a pak se hrozně těším na letní přípravu. Doufám, že ta letošní proběhne podle plánu, se vším všudy, abych byla připravena na další sezónu. Olympijské hry jsou snem každého sportovce, i můj sen je tam opět získat medaili," zasnila se.

Současná sezóna může pro ni být odrazovým můstkem do Soči, psychickou vzpruhou. "Tahle je celá zvláštní. Je skvělé, že jsem zpátky, ale také, že si snad vyjedu dobrou startovní pozici do začátku příští sezóny. Těším se na letní trénink, kondiční přípravu, těším se, že znovu pojedeme trénovat do Jižní Ameriky, že budu fit na příští sezónu," plánovala.

Trenér Mayrhofer, rakouský servisman Gerald Stocker, fyzioterapeutka a vlastně i blízká přítelkyně Lucie Sluková a manažer a přítel v jedné osobě Antonín Strach. To jsou nyní klíčoví lidé nejen ve sportovním životě sjezdařky.

Jde svou vlastní cestou

"Věděla jsem už loni během jara, kdy jsme začali spolupracovat, že to je dobrý tým. Bohužel v létě se to stalo, ale vypořádali jsme se s tím skvěle a já jsem moc vděčná za ten tým, za podporu lékařů i Tondy (Stracha). To pomohlo tomu, abych tady mohla stát v takové formě, jako teď stojím," děkovala týmu.

Když se v létě probrala z narkózy, rozhodla se, že začne od nuly, načisto, že půjde svou vlastní cestou. "Řekla jsem si, že hodně věcí změním. Možná že ani ne tahle sezóna, ale ta operace a stav na té jednotce intenzivní péče pro mě byly odrazovým můstkem do mojí vlastní nové cesty," prohlásila.

Kdyby jí ale někdo před půl rokem řekl, že bude na MS osmá, asi by těžko uvěřila. "Před půl rokem bylo všechno velký otazník. Asi bych říkala: 'To by bylo krásné'," usmála se a předvedla zasněny pohled. "A teď tady stojím a je to krásné," dodala spokojeně.

Reklama