Hlavní obsah

Poslední tři česká biatlonová želízka ve hře, trenéři při hromadném startu věří v desítku

Nové Město na Moravě

V Novém Městě na Moravě se v neděli rozdají poslední dvě sady medailí. Největší sportovní akce roku 2013 na českém území vrcholí, mistrovství světa v biatlonu má před sebou v obou kategoriích závody s hromadným startem pro třicet nejlepších. Už ve 12 hodin budou na startu ženy včetně Veroniky Vítkové a Gabriele Soukalové, od 15 hod. běží muži a mezi nimi i Ondřej Moravec.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonistka Veronika Vítková, české želízko v ohni.

Článek

Čeští reprezentační trenéři se shodli, že za každé umístění v elitní desítce budou rádi. „Kdyby se holky dokázaly přiblížit té šestce, která dostává při vyhlášování kytky, uslyšíte ode mne slova o spokojenosti," tvrdí kouč žen Jindřich Šikola. „Střelecká forma mě drží, tak doufám, že ji zúročím i při posledním startu. Navíc kontaktní závody mám ráda," přála si Vítková, která před čtyřmi lety v Koreji skončila právě v této disciplíně desátá.

Soukalová už tradičně vzhlíží k závodu s jistou obavou. „Získala jsem během šampionátu solidní pocit z běžecké stránky. Se střelnicí jsem se tu bohužel moc nesžila, jak se tam mění vítr, tak mi to přijde, jako když si ze mne někdo dělá legrací a ten závod s hromadným startem bude zase hodně o střelbě, bohužel. Ale třeba to vyjde," uvažovala Soukalová.

Moravec čeká pořádnou dřinu

České želízko bude ve hře i mezi muži. „Výkon ze závodu na dvacet kilometrů mi dodal do masáku hodně energie," tvrdil Moravec, jenž se bude muset především v první polovině trati vyrovnat s rychlým tempem na střelnici. „Ukrutně rychle se většinou střílí ležka a to zrovna není moje gusto, tak uvidíme," řekl český biatlonista, jenž čeká při závodě s hromadným startem i pořádnou dřinu.

„Díval jsem se kudy vede ten tříkilometrový okruh, protože jsme ho tu ještě nejeli a musím říct, že je to nejtěžší trať, která se tu dá asi nachystat. Jede se pořád cestou nahoru, pak se sjede a znovu se stoupá. Bude to hodně těžké. Snad mě štafeta nevyčerpala, dokážu se lépe koncentrovat na střelbu a budu schopný předvést nějaký slušný výkon," uvažoval Moravec.

Do závodu s hromadným startem se kvalifikovali všichni medailisté z MS, elitní patnáctka ze Světového poháru a o doplnění startovní listiny se postarali nejúspěšnější závodníci z letošního šampionátu. Tituly ze závodů s hromadným startem obhajují Norka Tora Bergerová a Francouz Martin Fourcade a zase patří mezi vážné favority na vítězství. Nesmí se ale zapomenout ani na novoměstských tratích dosud neporaženého Emila Hegle Svendsena z Norska.

Nejvíce účastníků v hromadných závodech mají velmoci Rusko (8), Norsko (7), Francie (7) a Německo (6). Víc než tři závodníky, kteří se kvalifikovali z české biatlonové reprezentace, má na startu ještě Polsko, Ukrajina.

Reklama