Hlavní obsah

Čtvrtý Moravec pobláznil diváky, nakonec skončil jen tři vteřiny od medaile

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Zase těsně čtvrtý. Český biatlonista Ondřej Moravec předvedl v závěrečné disciplíně mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skvělý výkon a v závodě na 15 km s hromadným startem dojel čtvrtý, pouhé tři sekundy za bronzovým Emilem Heglem Svendsenem z Norska, jenž tak získal už svou pátou medaili na letošním šampionátu. Zlato má další Nor Tarjei Boe, který odstřílel celý závod bezchybně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Moravec (na snímku v cíli) obsadil v závodu s hromadným startem čtvrté místo.

Článek

„Ach, jo, podruhé bramborová medaile. Musím říct, že takhle mně ty brambory nechutnají. Dneska mi to čtvrté mrzí snad ještě víc než na té dvacce. Byl k té medaili kousíček a je to pro mě docela taková hořká pilulka, kterou musím spolknout. I když s odstupem času, možná už zítra, budu celé to mistrovství hodnotit velice kladně. Ale zůstat takhle těsně čtvrtý, to byla škoda," hodnotil bezprostředně po závodě Moravec.

Český biatlonista skvěle začal, první dvě položky vleže zvládl čistě, když si rány hlídal a udržel se ve vedoucí skupině, která přes pekelné tempo čítala v polovině závodu pořád ještě třináct lidí.

Při třetí zastávce na střelnici minul Moravec poslední ranou, takže odjížděl devátý se ztrátou osmnáct vteřin na Boeho. To už 27 tisíc diváků ve vyprodané Vysočina aréně začínalo bouřit a do extáze se dostalo poté, kdy Moravec zvládl čisté poslední střelbu vstoje a figuroval na šesté místě, jen sedm vteřin od lídra závodu.

Na konci chyběly síly

Závěrečnou ranou minul terč obhájce titulu Martin Fourcade, čímž přišel o šanci obhájit zlato. Poslední dva kilometry se jely neskutečně rychle, Boe udržel za zády krajana Svendsena i Rusa Šipulina. Běžecky výtečný Moravec se dral dopředu, rychle předstihl Rakušana Landertingera a posunul se i přes Němce Lessera, ale aby se vytáhl až k medaili, k tomu by musel být závod o pár stovek metrů delší.

"Zdrželo mě, že jsem objížděl soupeře zrovna v tom nejprudším stoupání. Udělala se tam desetimetrová díra a už jsem to nebyl schopný dojet. Po těch ležkách jsem navíc měl vždycky nějakou ztrátu, kterou jsem musel dojíždět, a to mě stálo síly, které pak ke konci chyběly," přiznal Moravec.

Nicméně aplaus sklidil český reprezentant bouřlivý. „Počínal si výborně, je to trochu smůla. Možná se trochu držel v tom posledním stoupání, kde musel pomalejší lidi trochu objíždět, ale nechci mu nic vyčítat. Spíš je mi to líto, že po čtvrté příčce z dvacky je to zase to čtvrté místo a jen velmi těsně za medailí," tvrdil trenér Ondřej Rybář.

Norové vyhráli všechny tři štafety, po dvou prvenstvích přidali ze závodu jednotlivců Svendsen i Bergerová a osmou zlatou medaili získal v neděli Boe.

MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - 15 km s hromadným startem:
1. Boe (Nor.) 36:15,8 (0)
2. Šipulin (Rus.) +3,7 (1)
3. Svendsen (Nor.) +7,4 (1)
4. Moravec (ČR) +10,4 (1)
5. Lesser (Něm.) +12,8 (1)
6. Landertinger (Rak.) +16,7 (1)
Konečné medailové pořadí zemí na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (po 11 závodech):
zlatostříbrobronzcelkem
1.Norsko82111
2.Francie1405
3.Ukrajina1135
4.Bělorusko1001
5.Německo0112
Polsko0112
Rusko0112
8.USA0101
9.Itálie0011
Švédsko0011
ČR0011
Slovinsko0011

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články