Hlavní obsah

Brambory už Moravcovi nechutnají. Čtvrté místo z masáku mrzí snad ještě víc než to z dvacky, říkal biatlonista

Martin KézrPrávo

Zůstat dvakrát po sobě těsně pod stupni vítězů, to už je pech. Biatlonista Ondřej Moravec předvedl v závěrečné disciplíně mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skvělý výkon a nakonec dojel 15 km s hromadným startem pouhé tři sekundy za bronzem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Moravec.

Článek

Bramborovou medaili jste bral už ze závodu na 20 km. Nepřijde to trochu líto?

Nějak mi ty brambory už nechutnají, tohle čtvrté místo mrzí snad ještě víc než z té dvacky. S odstupem času, možná už za pár hodin, budu celé mistrovství hodnotit velice kladně, ale teď polykám hořkou pilulku. K medaili byl opravdu kousíček a je škoda, že ji nemám.

Kde myslíte, že jste o ni přišel?

Možná v tom nejprudším stoupání na posledním kole, kdy jsem tam objížděl Ferryho, který na to už v kopci neměl, jenže mezitím se udělala vpředu skoro desetimetrová díra a na ty lidi, co jeli vpředu, se taková vzdálenost na posledním kilometru špatně stahuje. Škoda, že jsem to nedocvaknul, protože Svendsen byl na rovince krotkej jako beránek.

Měl byste dost energie ještě na finiš?

V první chvíli jsem byl rád, že i po poslední střelbě někoho předjíždím, jenže pak mě naštvalo, že jsem zůstal čtvrtý a už se nemohl o nic pokusit. V průběhu závodu jsem měl spoustu sil, bohužel jsem je ale vyplýtval dřív, než bylo potřeba.

Myslíte doháněním ztráty na čelo závodu po vaší pomalejší střelbě vleže?

Ležky střílím pomaleji a pečlivě je hlídám. Dojíždění těch vlčáků vpředu mě stálo sílu, která pak ke konci už asi chyběla. Se střelbou jsem ale jinak spokojený, jedna rána vedle na čtyřpoložkový závod, zvláště na masák je super.  Vítězný Tarjei Boe mi při květinovém ceremoniálu říkal, že dal první nulu v životě. To je hodně dobrý, takhle se zúročuje nula. Rovnou ve světové zlato.

Vypadáte hodně smutný, ale když si uvědomíte, že máte bronz z mixu, dvě čtvrtá místa a k tomu i šestou příčku z mužské štafety, tak se vám musí vrátit úsměv na tvář, ne?

Rozhodně, tou medaili jsme si hned na začátku splnili veliká očekávání a další výsledky snad potvrzují vysoký standard sezóny. Před mistrovství bych takové výsledky bral všem deseti.

Cítíte, že jste v osmadvaceti biatlonově dozrál?

Asi jo, ale doufám, že ještě nejsem na vrcholu. Třeba to přijde příští rok na olympiádě v Soči. Furt tam nějaké rezervy jsou, hodně věcí se dá zlepšit. Třeba zrychlit tu střelbu vleže, to jsou takové vteřiny zadarmo, které ani nebolí. Zrychlit o pět vteřin na trati, to dá tělu zabrat daleko víc. Takže na střelbě můžu ještě hodně pracovat. Je to ale ošidné, když ji zrychlíte, může přesnost střelby odejít úplně někam jinam a v biatlonu je pořád důležité dávat ty nuly.

Myslíte, že vydařené mistrovství světa pomůže popularitě biatlonu v Česku?

Myslím si, že je rozhodně dobře nakročeno. I když nevím, jestli děti by chtěli tenhle sport dělat, protože je taková doba, kdy není úplně populární nějaká velká dřina navíc v přírodě. Fotbal a hokej u nás budou určitě pořád populárnější, ale četl jsem někde na webu článek s prezidentem Klausem, který byl na mistrovství světa ve Schladmingu a s překvapením zjistil, že biatlon sleduje víc lidí, než sjezdové lyžování. Jestli biatlon z Česka takhle trumfnul alpské lyžování z Rakouska, tak to je skvělá vizitka.

Vy si teď dopřejete pár dnů bez lyží a bez malorážky?

Určitě. Sice nevím, jaký plán má trenér Rybář, jedu teď ale domů a v pondělí i úterý určitě nic dělat nebudu. Chci si dopřát pohodový program, víceméně odpočinek a pořádný trénink asi uděláme až na konci týdne. Bylo toho teď hodně, příprava, svěťáky a pak mistrovství, pořádně jsem nebyl dva měsíce doma, takže si nějaké to volno zasloužím. Pak to chce v březnu dojet dobře Světový pohár.

Reklama

Související témata: