Hlavní obsah

Kde k odpočinku hrají luční zvonky. Jak bydlí Češi na mistrovství světa ve Val di Fiemme

Ziano di Fiemme (od našeho zpravodaje)

První část české výpravy, běžci, už bydlí ve Val di Fiemme. V poklidném hotýlku najdou na dva týdny domov, z něhož vyrazí, jak všichni věříme, za úspěšnými vystoupeními na šampionátu. Takhle se tu na ně připravovali...

Foto: Yves Herman, Reuters

Start lyžařského MS ve Val di Fiemme se blíží.

Článek

Ještě nebyly dvě odpoledne. Muž ve starých džínách vylil poslední vědro betonu na plochu před domem, vypnul míchačku a lopatu opřel o zeď. „Pro dnešek hotovo," oddechl si. A pak zavládl v Ziano di Fiemme úplný klid. Byl všední den poloviny října. A takhle se penzion Genzianella i jeho majitel Marco Vanzetta chystají na zimu. Čekají významné hosty, českou výpravu na mistrovství světa v klasickém lyžování.

Třípatrové stavení má zatím zatažené rolety. Jako by spalo. „Užívám si volna, žádní lidé. Otvíráme až začátkem prosince," povídá Vanzetta. Je vám to jméno povědomé? Jistě, jeho bratranec Giorgio oblékal léta italskou reprezentační kombinézu a získal čtyři olympijské medaile. Finiš italské štafety, kde jel třetí úsek a která pobila domácí Nory v Lillehammeru 1994, patří do dějin lyžování.

„Bydlí tamhle vedle, ale pracuje na finančním úřadě," ukazuje Marco Vanzetta. To rodinnou „firmu" ve stopě nese teď jeho syn Alex. V penzionu zase přikládá ruku k dílu víc Alberto, který se stává mým průvodcem.

Češi chtěli "jedňáky"

Vedle recepce leží jídelna a malá odpočívárna s knihovnou, kde bude sídlit minitiskové středisko českého týmu. Suterénní bar se změní v masérnu, o dveře dál najdete saunu s vířivkou a tureckými lázněmi. „Ty tady má každý slušný hotel. Pro relax jsou ještě příjemnější než sauna nebo bazén," připomíná Alberto Vanzetta.

Do pokojů různých velikostí se vejde přes padesát lidí. Čeští běžci už si „bukovali" větší jedňáky, aby měli klid. „Kromě tří pokojů dostanou všechny nové televizní obrazovky," ukazuje majitel krabice s nápisem Phillips rozmístěné ještě po chodbách. Personál v sezóně tvoří deset lidí, noc s polopenzí vyjde okolo šedesáti eur.

Do stopy, kudy sviští v lednu Marcialonga, to máte ze zadního vchodu pět minut pěšky. Šrumec z hlavní ulice sem ani nedoléhá, hlavní tah údolím Val di Fiemme vede tunelem za vsí. Na běžecký stadión v Teseru i na skokanský v Predazzu to máte stejně, okolo deseti minut autem.

„Rodinná pohoda, dobrá kuchyně a klid," charakterizuje svůj penzion Marco Vanzetta. Před časem sem jezdívala také italská hvězda Manuela di Centaová, která jinak bydlí v Santa Catarině. A co znamená Ganzianella? Kombinaci - modrý luční zvonek, který tu roste po lukách a jméno maminky majitele. Tady se bude odpočívat dobře.

Reklama

Související témata: