Hlavní obsah

Debakl, bilancuje šampionát v biatlonu z německého pohledu Spiegel

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě skončilo pro Německo jasným debaklem, bilancuje německý zpravodajský magazín Der Spiegel. Přinejmenším u žen ale budoucnost nevypadá tak beznadějně, soudí po zklamání ze zisku pouhých dvou medailí, což je pro jednu z velmocí v tomto sportu nejhorší výsledek na biatlonových světových šampionátech za posledních 36 let.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německá biatlonistka Andrea Henkelová na střelnici.

Článek

Při biatlonových závodech se v nedávné minulosti bralo takřka za samozřejmost, že někdo z ženských i mužských reprezentantů stane na stupních vítězů. Německo tomuto sportu mnoho let dominovalo společně s Nory. "Skandinávci jsou stále na špici, Němci už ne, naopak. Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě zůstane v paměti jako šampionát mnoha zklamání," konstatuje magazín.

U německých reprezentantů zklamala především střelba, a tak Německý lyžařský svaz (DSV) uvažuje o angažování dalšího trenéra výhradně pro tuto disciplínu, všímá si Spiegel.

Upozorňuje také, že po olympijských hrách za rok v ruském Soči by měla kariéru ukončit pětatřicetiletá Andrea Henkelová, která díky zisku stříbrné medaile v závodě na 15 kilometrů zaznamenala největší německý úspěch na mistrovství v Novém Městě.

V Soči by však mohl ženský tým stavět na širší základně mladých talentovaných biatlonistek. Svou kvalitu podle Spiegelu v Novém Městě ukázala Laura Dahlmeierová, velkým příslibem pro budoucnost je pak osmnáctiletá Franziska Preussová. Navíc se po mateřské přestávce vrátí šestadvacetiletá Kathrin Langová, dříve Hitzerová, která stanula na Světových pohárech patnáctkrát na stupních vítězů.

U mužů je situace horší. "Německu chybí špičkový biatlonista, to ukázalo Nové Město," konstatoval Der Spiegel.

Reklama

Související témata: