Hlavní obsah

Biatlonové MS udělalo Česku skvělou reklamu. Nové Město sklízí chválu i z Norska

Martin KézrPrávo

Zásluhou bronzové medaile smíšené štafety i dalších čtyř českých umístění v elitní osmičce skončil biatlonový světový šampionát v Novém Městě sportovním úspěchem pořádající země. Především ale přinesl absolutní organizační triumf, podtržený obrovským zájmem diváků.

Foto: Petr Horník, Právo

Čeští fanoušci v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Okouzlení báječnou atmosférou provázející celé mistrovství přiznal i norský šéf Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anders Besseberg: „Prožili jsme excelentní šampionát před fantastickým publikem. Neslyšel jsem za celou dobu jedinou negativní připomínku k organizaci, biatlon se do Vysočina arény může určitě brzy vrátit."

Elita se vrátí

Už příští rok tam těsně před olympiádou v Soči proběhne mistrovství Evropy.

„Absolutní biatlonová elita se pak v Novém Městě představí hned v roce 2015, kdy máme přidělený Světový pohár. A někdy za šest, sedm let bychom sem rádi přivedli znovu mistrovství světa," uvedl šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Efekt úspěšného šampionátu pro region i Nové Město je podle Hamzy nevyčíslitelný. „Povedla se skvělá reklama nejen Vysočině, ale celé České republice. Nejsme žádní Einsteini, ale převládá v nás hrdost i uspokojení, že si to tady všichni užili. Za úspěchem stojí veliká práce úžasného kolektivu lidí. Od prvního lopaťáka až po nejvyšší vedení," mínil.

Také reprezentační trenér Ondřej Rybář mluvil o organizaci mistrovství jen v superlativech. „Každý den jsme tu viděli davy diváků, kteří se postarali o fantastickou atmosféru. Doufám, že jsme přispěli i my k jejich radosti. Po těch osmi stupních vítězů během letošního Světového poháru byli fanoušci možná až moc namlsaní, ale naše výsledky i tady potvrdily, že nešlo o náhodu," uvažoval Rybář.

Hamza, který v minulosti skoro dvacet let života spojil s brněnským basketbalem, se teď s plnou vervou vrhl na biatlon. „Chceme se věnovat hodně mládeži, vytvořit tu olympijské centrum." Novoměstský sportovní areál bude sloužit i veřejnosti, ale měl by se stát místem i pro další vrcholné akce, nejen biatlonové. „Už v lednu 2014 tu bude Světový pohár v běhu na lyžích, pro rok 2017 je ve hře projekt MS na horských kolech," prozradil Hamza.

Reklama

Související témata: