Hlavní obsah

Sponzoři se mu nehlásí, ale už skáče na plný úvazek. Na MS cítí Matura životní šanci

Michal OsobaPrávo

Ve Val di Fiemme skákal na mistrovství světa už před deseti lety. Dvacáté a osmadvacáté místo tehdy udělalo Janu Maturovi velkou radost. Teď by takové výsledky určitě nebral. Do Itálie vyrazil vítěz dvou závodů Světového poháru v Sapporu jako jeden ze spolufavoritů skokanských soutěží šampionátu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Takto se Jan Matura radoval ze druhého místa při letech v Harrachově.

Článek

Na Val di Fiemme máte tedy vesměs dobré vzpomínky?

Rozhodně jen pozitivní. Na obou můstcích jsem postoupil do druhého kola, což byl na mě tehdy dobrý výsledek, vzpomínám na ten šampionát rád.

Na kterém můstku si troufáte na lepší výsledek letos?

Asi na tom větším, už se mi tam několikrát podařilo zaskákat pěkné výsledky. Dá se říct, že patří k mým oblíbeným. Menší má krátkou hranu, což mi moc nevyhovuje, protože občas mám potíže s ideálním načasováním odrazu.

Proto jste také s reprezentačními kolegy místo letů v Oberstdorfu trávil víkend na středním můstku v Liberci?

Pro mě nebylo tak důležité si vyzkoušet ten menší můstek, spíš jsem potřeboval nabrat síly, fyzičku a získat zase trochu jiskru. Kdybychom jeli na lety, vrátili bychom se v pondělí a hned v úterý jeli do Val di Fiemme, to by bylo docela náročné, tak jsme se rozhodli Oberstdorf vynechat.

Takže jste toho v Liberci koncem minulého týdne moc nenaskákal?

Spíš jsem trénoval na suchu a v posilovně, v tuhle chvíli pro mě byla důležitější fyzička než skákání, na můstek jsem se moc nehrnul.

Neříkáte si, že by byla škoda nevyužít vaší aktuální formy k útoku na medaile?

Samozřejmě si uvědomuju, že větší šanci na úspěch jsem nikdy v kariéře neměl. Poslední závody ukazovaly, že určitě mám na elitní desítku, ale hlavní bude nechybovat. V Klingenthalu jsem se při druhém skoku odrazil pozdě a to stojí hodně metrů. Pokud chcete být mezi nejlepší šestkou, nemůžete si takové chyby dovolit.

Jak se podepsala vaše zatím životní sezóna na zájmu sponzorů?

Žádný velký ohlas jsem nezaznamenal, jsou to skoky na lyžích a ekonomická situace není ideální.

Na druhou stranu jste si pomohl k plnému úvazku v Dukle, to je asi hodně příjemná zpráva, že po letech konečně už nemusíte tolik řešit, jak zajistit rodinu, ale můžete se soustředit jen na skákání…

To je pro nesmírně pozitivní. Moc si toho cením, že k tomu Dukla sáhla už během sezóny, ne až po ní, jak bývá obvyklé. Je to pro mě potvrzení, že mi vedení věří, a velká úleva. I díky tomu, že jsem si letos něco vyskákal, vím, že ten olympijský rok a příprava na něj bude klidnější.

Když byl na vrcholu Jakub Janda, po jeho boku se najednou objevila spousta lidí. Vy si dáváte pozor, koho si teď pustit k tělu?

Já kolem sebe nikdy neměl kupu lidí, vždycky jsem závodil sám za sebe. Ani teď jsem nezaznamenal, že by se mi někdo snažil pomoct s vlastním zájmem. Asi pořád nejsem tak mediálně známý…

Takže jste ani s Jandou nebo dalšími skokany nemusel konzultovat, jak si poradit s touto stránkou popularity?

Zatím jsem tak velký boom nezaznamenal, abych musel shánět rady. Kdyby se povedlo mistrovství světa, třeba se to změní, ale teď je kolem mě klid.

Reklama

Související témata: