Hlavní obsah

Češi v klasickém sprintu nepostoupili z kvalifikace, Razýmovi chybělo 33 setin

Val di Fiemme

Měli ho na dohled, ale na postup do rozjížděk nedosáhli. Čeští běžci-sprinteři zůstali v úvodním podniku světového šampionátu v klasickém lyžování ve Val di Fiemme v kvalifikaci. Nejlepšímu na klasické trati Aleši Razýmovi scházela jediná pozice, Karolíně Grohové 2,09 vteřiny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžec na lyžích Aleš Razým v přípravě na MS.

Článek

Jen 33 setin a jedna příčka. Tolik scházelo největší české naději Aleši Razýmovi k postupu do rozjížděk – hranici sprinterského úspěchu. Z elitní společnosti ho těsně vystrnadil Číňan Sun, který už boduje i ve Světovém poháru.

„Nemám dobrý dojmy, nepovedlo se mi vylézt dobře druhý kopec. Snad ani v tréninku jsem ho tady nejel nikdy hůř. Tam jsem nemohl získat chybějící setiny, ale ztratit vteřiny...," vykládal Razým.

„Byla to opravdu hodně těžká trať. Ale takový je trend, aby se nejezdilo jen soupaží jako v některých Světových pohárech. Pak stačí, když se něco nepovede a ztráta je zlomová."

Také Jan Bartoň má za sebou křest na světovém šampionátu dospělých – 55. místo. Opět zvolil „tutovější" mázu pro lepší stoupání, jak má rád. „Nezajel jsem to, co bych si představoval. Nemůžu víc zrychlit do tempa, jaké bych si představoval. To mě provází celou sezónu, chci se věnovat sprintům, v těch mám větší šanci prosadit se, než když budu jezdit všechno i s distancemi."

Ondřej Horyna využil sprinterský start na rozjetí. „Nejsem specialista, ale držel jsem se. Na novém sněhu to smekalo, nemohl jsem se srovnat. Ale byla to dobrá zkušenost," říkal o svém prvním závodě kariéry na světovém šampionátu, který mu přinesl 62. příčku.

A ještě pětašedesátý Dušan Kožíšek? „Špatný, špatný," klopil hlavu a odešel sbírat síly na sobotní týmový sprint, který pojede spolu s Razýmem.

Schützová premiéru oplakala

Nejlepší Češka na 34. místě Karolína Grohová se jen usmívala: „Žádné velké očekávání jsem neměla. Jsem už ráda za to, že jsem tady, bylo to krásný. Ve stopě to jelo, ve stoupání stromečkem, kde byla rozbitá trať, jsem ztratila." Na postup ji chybělo 2,09 vteřiny.

Eva Vrabcová-Nývltová s číslem 40 zasáhla do šampionátu v nové modročerné kombinéze jako úplně první z českých reprezentantů ve Val di Fiemme. V cíli byla 35., 48 setin za Grohovou.

„Brala jsem sprint jako rozjetí. Po zklamání v La Clusaz a Davosu už to bylo lepší, ale spokojená být nemůžu. Pořád to není ono, něco mi chybí, ale snad to jde nahoru. Vím, že se ode mě čeká víc," říkala. „Lyže jsem měla super," chválila manžela Martina, který je spolu se servismany připravil.

Lucii Charvátovou přijel povzbudit otec s klubovým trenérem. „Bylo to dobrý, snad jsem to zvládla. Trať byla těžká, zpomalila se ještě i ranním chumelením. Jsem spokojená, takhle na tom jsem. A vidět všechno okolo na mistrovství světa, to je úplně jiný svět, úžasný zážitek." Dojela 51., se ztrátou 20,92 na finskou vítězku kvalifikace Malvalehtovou.

Sandra Schützová pokřtila svoji premiéru na mistrovství světa slzičkami. „Jelo se mi docela dobře, ale prostě nemám dobrý lyže." Na 52. místě zůstala stále ještě v první polovině startovní listiny.

Bartoň, Grohová, Charvátová a Schützová opouštějí šampionát a spolu s trenérem Korunkou pokračují na víkendový Opa cup do německého Hirschau.

Distanční specialisti Bauer, Jakš, Magál a Nováková měli dnes volno. „Klid na lůžku," potvrdil Jiří Magál.

Reklama