Hlavní obsah

Sprinty na MS vyhráli Björgenová s Krjukovem, Razým byl jedenatřicátý

Val di Fiemme

První zlaté medaile na mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme získali ve sprintu klasickou technikou olympijští vítězové Rus Nikita Krjukov a Norka Marit Björgenová. Čeští běžci na lyžích nepostoupili z kvalifikace, nejlepší byl Aleš Razým na 31. místě.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norka Marit Björgenová si dojela na MS ve Val di Fiemme pro zlato ve sprintu.

Článek

Sedmadvacetiletý Krjukov si pro první zlato z šampionátu v kariéře doběhl s těsným náskokem před Norem Petterem Northugem a Kanaďanem Alexem Harveym. Čtvrté místo zbylo na švédského favorita Emila Jönssona, jenž si v předchozích vyřazovacích jízdách díky nástupům v prudkém kopci počínal suverénně. Ve finále ale dvojnásobnému vítězi sprinterského Světového poháru a lídrovi současného ročníku tato taktika nevyšla. Jedinou Jönssonovou medailí zůstává bronz z minulého MS v Oslu.

Björgenová rozšířila svou sbírku titulů už na devět, když ve finále jasně porazila Švédku Idu Ingemarsdotterovou a krajanku Maiken Fallaovou. Dvaatřicetiletá norská hvězda navázala na sprinterské tituly z let 2003 a 2011.

"Je to neuvěřitelné, protože jsem si říkala, že ve sprintu to budu mít těžké. Před pár dny mi odešla forma, ale jely mi skvěle lyže. Servismani dnes odvedli skvělou práci," libovala si Björgenová, jejíž sezónu narušila srdeční arytmie, kvůli které přišla o Tour de Ski. Sprint ve Val di Fiemme ovládla i před deseti lety a byl to její první titul.

Úvodní závod mistrovství vůbec nevyšel Justyně Kowalczykové z Polska. Vedoucí žena Světového poháru sice ve čtvrtfinále a semifinále zaběhla nejrychlejší čas, ve finále ale upadla a nakonec v něm se ztrátou šesti sekund obsadila poslední šesté místo.

Razým: Nepovedlo se mi vylézt dobře druhý kopec

Razýma o účast ve vyřazovacích bojích připravil Číňan Sun Čching-chaj, který českého reprezentanta odsunul na první nepostupovou příčku. Další čeští závodnici Jan Bartoň, Ondřej Horyna a Dušan Kožíšek skončili na 1,5 km dlouhé trati daleko za postupem.

"Nemám dobré dojmy, nepovedlo se mi vylézt dobře druhý kopec. Snad ani v tréninku jsem ho tady nejel nikdy hůř. Tam jsem nemohl získat chybějící setiny, ale ztratit vteřiny," uvedl Razým na webu Svazu lyžařů České republiky.

V ženské kvalifikaci na 1,2 km byla z českých běžkyň nejlepší Karolína Grohová na 34. příčce, hned za ní skončila Eva Vrabcová-Nývltová. Od postupu je dělily necelé tři sekundy. Lucie Charvátová se Sandrou Schützovou neuspěly. "Žádné velké očekávání jsem neměla. Jsem už ráda za to, že jsem tady, bylo to krásný. Ve stopě to jelo, ve stoupání stromečkem, kde byla rozbitá trať, jsem ztratila," řekla Grohová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme (Itálie) - sprint klasickou technikou:
Muži (1,5 km):
1. Krjukov (Rus.) 3:30,4
2. Northug (Nor.) -0,3
3. Harvey (Kan.) -0,8
4. Jönsson (Švéd.) -2,6
5. Golberg -9,2
6. Brandsdal (oba Nor.) -27,1
...31. Razým
55. Bartoň
62. Horyna
65. Kožíšek (všichni ČR) - vyřazeni v kvalifikaci.
Ženy (1,2 km):
1. Björgenová (Nor.) 3:16,6
2. Ingemarsdotterová (Švéd.) -2,3
3. Fallaová (Nor.) -3,7
4. Visnarová (Slovin.) -4,6
5. Nilssonová (Švéd.) -4,9
6. Kowalczyková (Pol.) -6,3
...34. Grohová
35. Vrabcová-Nývltová
51. Charvátová
52. Schützová (všichni ČR) - vyřazeny z kvalifikaci.

Reklama

Související témata: