Hlavní obsah

Boulařka Sudová před MS zabodovala! V Inawaširu skončila druhá

Aktualizováno

Nikola Sudová obsadila v japonském Inawaširu v závodu Světového poháru v akrobatickém lyžování druhé místo. První skončila kanadská závodnice Audrey Robichaudová. Třicetiletá česká boulařka se tak v celkovém hodnocení SP posunula před nadcházejícím mistrovství světa v Norsku na pátou příčku průběžného hodnocení seriálu.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

Sudová v japonském zimním středisku, v němž před čtyřmi lety získala bronz na světovém šampionátu, nestačila jen na Audrey Robichaudovou. Ve finále dostala od rozhodčích 20,33 bodu a s Kanaďankou prohrála o necelé tři desetiny.

„Je to samozřejmě důležité vítězství po těch výkyvech v letošní sezóně," řekla pro ČTK Sudová.

Druhým místem si Sudová vynahradila zklamání z minulého víkendu, kdy na trati pro olympijské hry v Soči nepostoupila z kvalifikace. Poprvé v ročníku se dlouhodobě nejlepší česká boulařka dostala na stupně vítězů před měsícem v Lake Placid, kde byla také druhá.

Výsledek v Soči ovlivnila nemoc

„V Soči se to nepovedlo, protože jsem celý týden byla nemocná, čtyři dny jsem nespala, fyzicky jsem na to neměla. Naštěstí jsem se dala dohromady," prohlásila Sudová, která sáhla k osvědčené kombinaci skoků - helikoptéře s pozicí a saltu s krosem. „Uvažovala jsem o dvojité helikoptéře, ale nebyl moc čas to tady na těch můstcích potrénovat," uvedla.

V Japonsku byla připravena dobře. Tamní kopec má ráda, neboť je náročný a prudký. „Hodně holek chybovalo, protože to bylo rychlé, bylo to o tom dojet v pořádku do cíle," uvedla s úsměvem. „Určitě mi to pomůže před MS srovnat si v hlavě, že na to mám. To jsem sice vždycky věděla, ale trochu mě to hlodalo," přiznala.

V čele seriálu nově Dufourová-Lapointeová

Novou vedoucí ženou SP je Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová, jež předstihla dosud suverénní Hannah Kearneyovou. Američanka neprošla z kvalifikace a skončila na 23. místě těsně před druhou Češkou Terezou Vaculíkovou. Závod mužů vyhrál Kanaďan Mikael Kingsbury.

V Inawaširu je na programu ještě nedělní závod v paralelní jízdě v boulích. „Těším se na to, bude to zajímavé," prohlásila. Světový šampionát akrobatických lyžařů v norském Vossu začíná 5. března, Sudová tam odletí příští týden v pátek.

SP v akrobatickém lyžování v Inawaširu - jízda v boulích
Muži
1.Kingsbury (Kan.)23,41
2.Wilson (USA)23,31
3.Bilodeau (Kan.)22,65
Průběžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů)
1.Kingsbury705
2.Bilodeau513
3.Deneen (USA)443
Ženy
1.Robichaudová (Kan.)20,62
2.Sudová (ČR)20,33
3.Ch. Dufourová-Lapointeová (Kan.)19,25
...v kvalifikaci 24. Vaculíková (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů)
1.J. Dufourová-Lapointeová (Kan.)478
2.Kearneyová453
3.McPhieová (obě USA)391
...5.Sudová309
31.Vaculíková29
56.Hnyková (ČR)1

Reklama