Hlavní obsah

Lamy Chappuis získal s Francií druhé zlato, čeští sdruženáři byli desátí

Val di Fiemme

Francouzští sdruženáři vyhráli na MS soutěž družstev před Norskem a USA. O jejich vítězství v napínavém finiši rozhodl Jason Lamy Chappuis, který těsně porazil Magnuse Moana a získal ve Val di Fiemme už druhé zlato. Český tým ve složení Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík, Tomáš Portyk a Pavel Churavý skončil desátý poté, co Churavý na závěrečném úseku štafetu vytáhl z poslední 12. pozice.

Foto: Yves Herman, Reuters

Triumfální jásot francouzských sdruženářů po vítězství v závodu družstev na MS ve Val di Fiemme. Zleva Sébastien Lacroix, Francois Braud, Jason Lamy Chappuis a Maxime Laheurte.

Článek

Češi byli po skoku na středním můstku předposlední. V běžecké části se Dvořák, Slavík a Portyk propadli na úplné dno, ale Churavý, přestože měl více než půlminutovou ztrátu, dokázal předběhnout štafety Estonska a Ruska. I tak si český tým o příčku pohoršil v porovnání s předloňským MS v Oslu.

Lamy Chappuis zopakoval drtivý závěr ze čtvrtečního závodu jednotlivců, kdy se také radoval až po spurtu s dalšími dvěma konkurenty. Nor Moan sice na stadion a do cílové rovinky přijel s náskokem několika metrů, ale nápor Lamyho Chappuise před cílovou páskou odrazit nedokázal a prohrál o čtyři desetiny sekundy.

Až za třetími Američany dojeli favorizovaní Rakušané, kteří nenavázali na předchozí velké triumfy na MS v Oslu a v olympijském Vancouveru před třemi lety. Rakouský tým sice po polovině běžeckého závodu na 4x5 km jasně vedl s náskokem 22 sekund, ale Lukas Klapfer na třetím úseku výrazně ztratil. Finišman Mario Stecher už v závěrečném souboji pěti štafet neuspěl a nezopakoval čtvrteční druhé místo z individuálního klání.

MS v klasickém lyžování ve Val di Fiemme
Severská kombinace - družstva:
1. Francie (Braud, Laheurte, Lacroix, Lamy Chappuis)57:34,0
2. Norsko (Graabak, Klemetsen, Krog, Moan)-0,4
3. USA (T. Fletcher, B. Fletcher, Lodwick, Demong)-4,2
4. Japonsko-5,7
5. Rakousko-7,6
6. Německo-1:07,6
7. Itálie-1:10,5
8. Finsko-3:36,8
9. Slovinsko-4:59,0
10. Česko (Dvořák, Slavík, Portyk, Churavý)-5:06,7

Reklama