Hlavní obsah

Zkoušky ve škole lyžařka už má. Teď ještě tu na trati mistrovství světa

Tak se hledá nová Kateřina Neumannová. Nebo aspoň lyžařka, co se vydá v její stopě s nadějí, že dojede až... tuhle větu nechme zatím otevřenou. Křest na mistrovství světa má devatenáctiletá Petra Nováková za sebou, zítra už ji ve Val di Fiemme čeká „normální" závod. Spolu se zkušenou Evou Vrabcovou se chystá na volnou desítku.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Běžkyně na lyžích Petra Nováková

Článek

„Můj hlavní závod," špitne. V premiéře v týmovém sprintu se potkala s realitou. Na zemi! Hned dvacet metrů po startu upadla. „Zaváhala a to se jí vymstilo. Ale je strašně důležité, že sbírá takovéhle zkušenosti," říká její trenér Lukáš Krejčí.

Drobná brunetka pochází z chalupy v krušnohorských Nových Hamrech. Od začátku trénuje ve Slovanu Karlovy Vary s kluky, možná proto je tak silná a odolná. A proto si ji reprezentační trenér Miroslav Petrásek vybral do týmu pro světový šampionát.

Přitom po skoro devítiměsíční pauze zase maká jen necelé čtyři měsíce. Loni si utrhla kloubní pouzdro v rameni. Po pádu na podzimním soustředění na ledovci na Dachsteinu ji pobolívalo a pak v Novém Městě na mistrovství republiky při jednom mocnějším záběru vylítlo. Následovala operace. Pak rehabilitace...

A po ní přišla mononukleóza. Mnohé by takový scénář zlomové zimy zlomil. Ji ne. „Bylo to dlouhý a bolestivý. Trochu mě to srazilo, vždyť jsem začínala procházkami. Ještě jsem to všechno nedohnala. Ale kdo může vědět, kde bych byla, kdyby se mi to nestalo? Neřeším to," říká.

Jezdí vyrovnaně klasicky i volný styl. „Vzhledem k postavě asi nebude sprinterkou, ale u holek se to tak moc nerozděluje," dodává trenér Krejčí, který ji připravuje nejvíc na německých tratích v Oberwiesenthalu kousek za Božím Darem.

Po skončení kariéry bude odhalovat zločince

Letos už se ukázala na světovém poháru v Liberci v týmovém sprintu. Na juniorském mistrovství světa na stejných tratích ve Vesci dosáhla na 13. místo ve skiatlonu a 14. na volné pětce. Přitom ještě nedávno jezdila srovnatelně s Teresou Stadloberovou, která tam získala zlato a stříbro. Kdo ví, nebýt té pauzy...

I tak přišla odměna v podobě nominace do Itálie. „Jsem moc ráda, že si mohu vyzkoušet atmosféru, je to veliká motivace. Ale taky vidím, co práce to stojí dostat se na takovou úroveň, jakou tu vidím," říká.

Pracovitost a ctižádost jí nechybějí. Vyhraje závod na Mísečkách a pak se do jedenácti večer učí. Měsíc před odjezdem na mistrovství světa měla uzavřené všechny zkoušky na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. „Potřebovala by se někdy uvolnit a hodit všechno za hlavu," až jí to vytýká trenér. I přítele našla mezi lyžaři, až daleko v Jeseníkách bydlí její milý laufař Pavel Ondrášek.

Příští rok by mohla začít jezdit častěji Světový pohár, dostat se i na olympiádu. Hlavní cíl ovšem vidí v mistrovství světa do 23 let. Opět tady ve Val di Fiemme, kde by ráda navázala na už čtyři roky přetrženou medailovou bilanci českých lyžařů. „Nevnímám nějaká očekávání. Nechci být nervozní a pracuju dál, jak mám, aby mě to bavilo. A ne, že musím."

Až se jednou nebude tolik honit po lesích a stráních na lyžích, usadí se nejspíš někde v laboratoři. Namísto plánované medicíny studuje totiž forenzní analýzu. Tedy obor známý z televizních seriálů, pomáhajících objasňovat zločiny. Pokud se do práce pustí s podobnou vervou jako na lyžích, mají kriminalisté jistou posilu.

Reklama