Hlavní obsah

Johaugová ovládla na MS v klasickém lyžování volnou desítku

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová překazila krajance Marit Björgenové zlatý hattrick na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Johaugová v úterý vyhrála 10 km volnou technikou. V intervalovém závodu porazila Björgenovou, která předtím triumfovala ve sprintu a skiatlonu, o deset sekund.

Foto: Arno Balzarini, ČTK/AP

Therese Johaugová z Norska (na snímku) vyhrála na mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme závod na 10 kilometrů volnou technikou.

Článek

Třetí skončila Ruska Julia Čekalevová, která odsunula na čtvrté místo o půl sekundy německou biatlonistku Miriam Gössnerovou. Česká reprezentantka Eva Vrabcová-Nývltová obsadila 41. místo a Petra Nováková byla o patnáct míst horší.

Obě norské hvězdy od prvního mezičasu bojovaly o zlato jen mezi sebou a Johaugová maximálně využila faktu, že startovala po Björgenové. Po pěti kilometrech ztrácela na desetinásobnou mistryni světa sedm desetin sekundy, ale ve druhé polovině trati zrychlila.

V cíli měla Johaugová z vítězství velkou obrovskou. Lehla si na sníh, zahodila hůlky a hlasitě si zakřičela do kamer. Pak vstala a pro fotografy vyskočila do vzduchu. "Ještě tomu nemůžu uvěřit. Bylo to tak těsné celý závod, ale rozhodla jsem se, že tohle bude můj den," jásala krátce po doběhu.

Björgenová přijala porážku sportovně 

Čtyřiadvacetiletá Johaugová získala třetí světové zlato v kariéře a druhé individuální. Poprvé se radovala z titulu předloni v Oslu se štafetou a následně vyhrála na Holmenkollenu i volnou třicítku s hromadným startem.

Björgenová přijala porážku od tréninkové partnerky a kamarádky sportovně. "Věděla jsem, že po letní přípravě a podzimu je na tom výborně. Tentokrát byla zkrátka silnější," konstatovala Björgenová.

Dramatický byl i souboj o bronz. Ještě 600 metrů před cílem měla Gössnerová před Čekalevovou náskok dvou desetin, ale nakonec se radovala Ruska.

Závod vynechala vedoucí žena Světového poháru Justyna Kowalczyková, která vyšla z předchozích dvou startů bez medaile. Polská lyžařka nyní upírá naděje k sobotnímu závěrečnému závodu na 30 km klasicky.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme:
Běh:
Ženy - 10 km volně:
1. Johaugová 25:23,4
2. Björgenová (obě Nor.) -10,2
3. Čekalevová (Rus.) -32,7
4. Gössnerová (Něm.) -33,2
5. Stephenová (USA) -41,2
6. Wengová (Nor.) -43,2
7. Kallaová (Švéd.) -45,6
8. Roponenová (Fin.) -49,3
9. Steiraová (Nor.) -1:01,6
10. Hugueová (Fr.) -1:02,8
...41. Vrabcová-Nývltová -2:14,7
56. Nováková (obě ČR) -3:10,9.

Reklama

Související témata: