Hlavní obsah

Češky se na volné desítce vycukaly mezi sebou

Tomáš Nohejl

Vzdáleny od „bodované" třicítky skončily dvě české běžkyně v závodě na 10 km volně s intervalovým startem. Eva Vrabcová-Nývltová dojela na 41. pozici se ztrátou 2:15 na vítězku. Petra Nováková byla 56. se 3:11. Zlato slavila radostným křikem blonďatá norská krasavice Therese Johaugová. Ta v závěru předstihla krajanku Marit Björgen a sebrala ji třetí zlato na šampionátu. Bronz vydřela ruská žena Julija Čekaleva.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Eva Nývltová-Brabcová na MS ve Val di Fiemme.

Článek

„Bylo to hodně těžký. Ale už hodně boj, ne jen pochodování jako naposled. Nebyl to vrcholný výkon, ale bojovala jsem," říkala Eva Vrabcová-Nývltová. „Nejsem na tom dobře, něco jsme udělali špatně v přípravě. Ale už se to aspoň trochu zvedá," hledá světýlko naděje.

Trénovala víc, než mělaNa přechod do mužského týmu se nevymlouvá. „Letní příprava byla výborná, jen jsem možná trénovala víc, než jsem měla. Ale nejezdilo to. Podařilo se mi nějak probrat na tři etapy Tour de Ski, pak to šlo zase dolů. Byla jsem i nemocná s antibiotiky, špatně jsem však jezdila i před tím. Za rok bychom mohly vytvořit právě s Péťou (Novákovou) tým a určitě se posuneme hodně nahoru."

Devatenáctiletá Petra Nováková prošla další zkouškou ohněm. „Bylo to opravdu hodně těžké. První kolo jsem se snažila mírnit. Pak jsme se sjely s Evinou (Vrabcovou) a spolu se pěkně vycukaly, že jsem už ve druhém kole nemohla."

Takhle obtížnou trať jako tady ve Val di Fiemme ještě nikdy nejela. „Lyže mi jely super a na skejt to ještě nějak vylezete, ale klasikou už to budou asi imitace," usmála se v očekávání štafetového startu. Přitom na stejných okruzích v Lago di Tesero ji za rok čeká mistrovství světa do 23 let, kde by ráda bojovala o medaile. „Aspoň jsem si je stihla přečíst," oddechovala zhluboka.

Na desítce se ukázaly biatlonistky známé z nedávného mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Německá závodnice Miriam Gössnerová se dokonce dlouho hřála v křesle lídra a skončila čtvrtá. Než ji převálcovaly Norky.

„Hlavní je pro mě biatlon. Ale po Novém Městě jsem byla zklamaná a tak jsem byla ráda, že mi dal trenér důvěru tady mezi běžkyněmi, protože jsem si vyjela místa," říkala čtrnáctá Kaisa Mäkäräinenová z Finska.

Na trati jste zahlédli ještě třeba Selinu Gasparinovu ze Švýcarska na 31. místě. Juniorská šampionka z Liberce, dcera slavného rakouského otce Teresa Stadlober byla 26.

Reklama