Hlavní obsah

Letec Hájek se nevešel do týmu pro velký můstek

Val di Fiemme

„Potřebujou medaili, tak mi zavolali," vtipkoval Antonín Hájek, posila skokanského týmu ještě ráno po snídani. Podvečerní trénink na velkém můstku v Predazzu mu však humor sebral. Po něm totiž trenér David Jiroutek oznámil nominaci do čtvrtečního závodu: Matura, Hlava, Janda, Koudelka. Na uvažovanou posilu týmu nedošlo. Zůstává ve hře pro sobotní týmovou soutěž. „Rozhodly metry," řekl kouč.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český skokan na lyžích Antonín Hájek.

Článek

Jako by tahle situace vystihla poslední sezóny nadějného skokana, nebo spíš výtečného letce. Chvíli nahoře, pak zas delší dobu dole...

Na mistrovství světa do Val di Fiemme přijel s nadějí, upřenou k velkému můstku. „Chci předvést dobré skoky. Když by to vydalo do dvacítky, považuji to za velký úspěch. A chci pomoci v družstvech," plánoval si.

Teď je to jinak. Zbývá mu jen šance protlačit se do čtyřčlenného výběru pro týmy. „Když bychom dali osm dobrých skoků, mohli bychom se ucházet o šesté místo. Čtyři družstva jsou na tom jasně líp, s ostatními se dá závodit."

S můstkem problém nemá

Zradil ho snad místní můstek, který se zatím nekamarádí s nikým, kdo nosí českou vlaječku? „To ne, je dobrý, s ním nemám problém. Jen většinou fouká zezadu, což není nejlepší. Ale doteď šel vítr dobře. Až včera se začal otáčet, potřebuju proťák."

Nyní šestadvacetiletý Hájek byl už před osmi lety na mistrovství světa v Oberstdorfu (30.), kde později dosahoval dobrých výsledků. Byl i o dva roky později na šampionátu v Sapporu (45.). Asi nejlepší sezónu zažíval v roce olympijského Vancouveru 2010. Tam dolétl na sedmou příčku. Opět na velkém můstku. K tomu připočtěte několik umístění v desítce na světovém poháru, včetně čtvrté příčky v Sapporu 2010. A navíc český rekord v letech v Planici. 236 metrů!

Přesto se nikdy trvale nedostal do elitního výběru. Proč? „Těch aspektů je víc. Dvě sezóny mi to nevychází, to se projevuje na sebevědomí. A když vám to nejde, motivace do tréninku se taky snižuje," vysvětluje. „Ale když to máš v sobě, můžeš se vždycky vrátit. Jen ti nejlepší jako Morgenstern a Schlierenzauer vydrží stabilně na špici."

Nynější zimu se připravuje stabilně s rezervním výběrem pod vedením Michala Doležala. „Režim je podobný jako v áčku, jen se jezdí na menší závody." V Kontinentálním poháru dokázal být šestý v Engelbergu i osmý v Almaty. Ale taky 55. a 62. v Bischofshofenu. „Tam jsem zkoušel letní lyže, to byla chyba," upřesňuje.

„Ze začátku sezóny jsem měl pomalé lyže. Na harrachovské lety jsem dostal nové a hned se mi to přehodilo i v hlavě a přišly výsledky." Výborné třinácté místo na Čerťáku a pak ještě sedmnácté na dalších letech v Oberstdorfu. „Tam mi to sedělo, " vrácel se k úspěšnému vystoupení. Jak si teď „sedne" s italským mistrovstvím?

Reklama