Hlavní obsah

Bauer měl po patnáctce svědomí čisté. V cíli byl rád, že žije

Tomáš Nohejl

Čtyři čeští běžci na lyžích se ve středu na mistrovství světa ve Val di Fiemme vešli v závodu na patnáct kilometrů volně do nejlepší třicítky, nejlepší byl ale Lukáš Bauer až na 19. pozici. „Výsledek je jinde, než by měl,“ přiznala upřímně česká jednička po závodu.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Vyčerpaný Lukáš Bauer v cíli závodu na 15 km volně. Ani enormní úsilí českého běžce nestačilo na šampionátu ve Val di Fiemme na lepší než 19. místo.

Článek

Bauer dokončil závod se ztrátou 2:13 min. na vítězného Nora Pettera Northuga. Aleš Razým byl třiadvacátý (-2:27 min.), Jiří Magál sedmadvacátý (-2:35) a Martin Jakš třicátý (-2:44).

„Dobře se to hodnotit nedá. Co se týká výkonu, mám svědomí čisté, tepy a dřina tam byly a v cíli jsem byl rád, že žiju," líčil v cíli Bauer. Jak se pro něj vyvíjel závod? „ Hlídal jsem si první kolo tempo, mydlilo se to a bylo hodně cítit, jestli se jede v ujeté stopě nebo na kraji. Od začátku jsem se pohyboval okolo desátého místa bez těch, co jeli za mnou, a tak jsem i zůstal. Při rapidním oteplování se to všem zpomalovalo. Ale těm nejlepším to pořád jelo."

Famózní výkon Northuga, který se ve Val di Fiemme dočkal prvního zlata v nejméně očekávaném závodu, Bauera příliš nepřekvapil. „Jiné ano, ale mne ne," poznamenal český lyžař, pro nějž šampionát v Itálii zatím nepředstavuje to nejpovedenější mistrovství. „Neužívám si to. Jsem jinde než v předcházejících sezónách. Ten letní výpadek byl obrovský a vlak se špatně dobíhá. Ale nelituju, že jsem se rozhodl jet patnáctku. To bych nemusel závodit, kdybych se takhle vyhýbal," vyprávěl.

Štafeta stojí na Bauerovi s Jakšem

Kouč běžců na lyžích Miroslav Petrásek měl po středečním závodu smíšené pocity. „Před závodem jsem chtěl tři do třicítky, jsou tam čtyři. Chybí tam ale Lukáš do desítky a Jakšik do dvacítky. Martinovi (Jakšovi) chybí třicet vteřin, aby byl tam co Lukáš, a ten měl být ještě výš. Dva zbylí velká spokojenost s tím, co předvedli v plné konkurenci," poznamenal.

Kde vidí hlavní příčinu Bauerových výsledků – v letní zdravotní pauze, nebo možné přílišné snaze dohnat zameškané při vysokohorské přípravě? „Já sleduju tréninky a hodnotím je, plány si určuje sám s Jankem Neuberem. To soustředění na Passo Lavazé v tom plánu takhle bylo."

A jak vidí šance štafety? „Když nepojedou oba, Bauer i Jakš, dobře, pojedeme mizerně. Sestava stojí Magál, Bauer, Razým, Jakš. Pokud by Jakš nebyl úplně zdravý, zastoupí ho Kožíšek, jiné lidi nemáme. Já doufám, že každý závod je jinačí. Ve Vancouveru na olympiádě to byla před bronzovou štafetou katastrofa. Tady závodíme důstojně," dodal Petrásek.

Reklama