Hlavní obsah

Sdruženář Slavík: Horší to být nemůže, na MS už můžeme jedině překvapit

Tomáš Nohejl

Po večeři si dal sdruženář Tomáš Slavík dvě partičky šipek se skokanským asistentem Radkem Žídkem. Pobavil se, bojoval, ale prohrál dvakrát. Vítěznou vlnu si šetří na čtvrtek. Na závod na velkém můstku a 10 km běhu.

Foto: archiv

Tomáš Slavík.

Článek

Před dvěma lety jste zajel na mistrovství světa na Holmenkollenu nejlepší sedmé místo. Vylepšíte ho tady?

Po zkušenostech a rozjetí ve Val di Fiemme se nijak nestresuju výsledkovým tlakem. Chci si dobře zazávodit, pobavit se tím, a když to sedne, klidně můžu bojovat v desítce.

Sdruženářský tým se dostal po dvou závodech tady dolů. Jak jste se z toho tři dny dostávali?

Už v neděli jsem si hned po závodě doklusnul z tratí po svých do hotelu, abych si vyčistil hlavu. Zapomenul jsem a vydávám se na nový závod, na nový můstek. Dnes jsem si dal úplný klid a zítra do toho půjdu plný sil.

Jistě vám je příjemnější velký než malý můstek?

Je určitě lepší. Ale pořád to není žádný letecký můstek. Všichni skáčou přibližně stejně do jedné díry, to potvrdila i kvalifikace skokanů. Dal jsem tři skoky, víc nepotřebuju, znám to tady, jezdíme sem deset let. Dopoledne fouká zadní vítr méně. Nějak to půjde.

Jak vám jako lepšímu běžci vyhovují zdejší obtížné tratě?

Záleží na tom, jakou máte pozici po skocích. Když se to podaří, můžu zajet.

To znamená?

Po skoku do patnáctky, okolo minuty ztráty. Pak to bude dobře rozjetý.

Jste optimista, cítíte zlepšení nálady celého týmu?

Když se nedaří, můžete si dělat prdelky a stejně to není ono. Máte to v podvědomí. Já jsem se s tím vyrovnal. Po výsledku individuálního závodu to bylo ložený i do družstev. Můžeme doufat, že se to zlepší. Ostatně, horší to být nemůže, že jo?

Můžete jen získat!

Určitě považuju za lepší jeden výsledek třeba špatný a druhý mimořádný, který zaujme. Než dva takové nijaké, průměrné.

Pomůže vám i nesportovní „doping"?

Ani ne, nic speciálního nemám. Na dálku ti stejně nikdo nepomůže. Přemýšlím si o tom, vím, že jsem na malém můstku chtěl asi víc, než na co mám. A z toho vzešel špatný výsledek. Chci jen prodat to, na co mám.

Bude Harrachov na nohou, u velkoplošných obrazovek na náměstí?

S tím moc nepočítám. Ale rodina v Harrachově i v Liberci se bude určitě dívat a fandit. Chtěl bych jim udělat radost aspoň takhle, hlavně ženě s malým, výsledkem, když jsem celou zimu pořád někde pryč.

Reklama

Související témata: