Hlavní obsah

Kdyby mi tohle někdo předpovídal, pošlu ho k Chocholouškovi, nechápe skvělý výsledek skokan Matura

Val di Fiemme

Dá se říct na stará kolena. Až teď si Jan Matura skoky opravdu užívá. V lednu vyhrál dva závody Světového poháru v Japonsku. Pak dvakrát vystoupal na stupně vítězů při letech v Harrachově a zařadil se do elitní světové desítky. Ve čtvrtek dosáhl dalšího velkého úspěchu. Na mistrovství světa ve Val di Fiemme obsadil v závodu na velkém můstku skvělé páté místo. Jeho umístění je nejlepším českým výsledkem skokanů na světovém šampionátu od roku 2005, kdy získal Jakub Janda v Oberstdorfu stříbro a bronz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český reprezentant Jan Matura při skoku na velkém můstku na MS ve Val di Fiemme.

Článek
Fotogalerie

Jaké máte pocity po závodu na velkém můstku?Jsem spokojený, dá se říct nadšený. Kdyby mi někdo před sezónou tohle předpovídal, poslal bych ho k profesoru Chocholouškovi na psychiatrii.

Medaile byla opravdu nedosažitelná?Byl to boj o medaili, ale ta ztráta tam byla, už se to nedalo dohnat. Snažil jsem se posunout co nejblíž a vytěžil jsem z toho maximum.

Jak vypadal první skok?

Po včerejší kvalifikaci jsem věděl, že bude dvacet lidí bojovat o přední umístění, dvacet jich bylo v pěti metrech. A dnes se to potvrdilo. Zpozdil jsem trochu odraz. Byl jsem sice dvanáctý, ale jen dva body od sedmého místa, to je strašně málo.

A s čím jste šel do druhého?

Snažil jsem se o zázrak. Nervóznější jsem byl první kolo, to jsem si uvědomoval, že to je vrchol. I moji soupeři na tom byli podobně, když jsem se na ně díval. Sranda šla stranou. Atmosféra byla úplně jiná než na Světovém poháru.

Schlierenzauer těsně před vámi snížil o jedno okno nájezd a vyšlo mu to. Jak jste reagoval?

Bavili jsme se s Davidem (trenér Jiroutek), padalo v úvahu jít o lavičku dolů. Ta mezilavička, kdy si můžu dát nohy pod ní, mi vyhovuje, líp se mi sedá do nájezdového postavení. Nakonec k tomu nedošlo. Na medaili by to stejně nestačilo, spekulovat nemá cenu.

Dopadl jste daleko. Blesklo vám hlavou, že je tady ještě naděje na medaili?

Věděl jsem, že můj skok byl hodně povedený. Tušil jsem, že by šestka mohla vyjít. Každá chybička byla znát.

Pořád jste stál před tabulí jako lídr. Až skočil bývalý vítěz Turné čtyř můstků Loitzl, pátý v pořadí. Tam se to začalo lámat?

V jednu chvíli bylo pořadí Matura, Schlierenzauer, Ammann, to mě docela rozesmálo. Porazit takové hvězdy. Já jsem počítal s tím, že to všichni další nezkazí. Možná jeden, ale ne všichni.

Vyhrál jste dva Světové poháry a teď jste pátý na mistrovství světa. Co stavíte výš?

Nesrovnávám. Vítězství je vítězství, ale mistrovství světa je jedinečný závod. Má asi vyšší cenu, i když si to teď nějak neuvědomuju.

Kam s vaší formou můžete myslet v sobotní soutěži družstev?

Ostatní kluci mají obrovský potenciál. Jde jen o to, jak se jim to povede. Hlávka má na lepší výsledky, než se mu tady daří v závodu. Ani Kuba (Janda) s Romanem (Koudelkou) neskáčou špatně, uvidíme. Popereme se o šesté místo.

A jaké máte osobní cíle pro zbytek sezóny?

Když už to je takhle rozjetý, rád bych ji zakončil v desítce. Ale nepřemýšlím, jak přesně. Nemá to cenu, ani se nedá plánovat. Když jsem něco zkoušel v tréninku, byl jsem najednou třeba šestnáctý, strašně rychle se to mění. Současné skoky se po změně pravidel hodně vyrovnaly.

Jen o dva roky starší Jakub Janda chce po olympiádě v Soči skončit. Co vy?

Moje fyzička se udržet dá. Důležitý je materiál, letos se to sešlo, kombinéza s lyžemi funguje. Když ne, jste rázem o deset patnáct míst jinde. Mám svoje roky, záleží na zdraví i výsledcích. Vždycky máte nějaký cíl jako třeba příští rok olympiádu. Pak se uvidí, co bude dál.

Reklama

Související témata: