Hlavní obsah

Řezáč by chtěl konečně Vasův běh vyhrát

Tomáš Nohejl

Král bílé stopy odstartoval vrcholnou bitvu sezóny. Stanislav Řezáč vyrazil v neděli ráno na další pokus ovládnout Vasův běh ve Švédsku, nejslavnější dálkový závod na světě, 90 km v kraji Dalarna ze Sälenu do Mory.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč.

Článek

Jaké vládnou podmínky?

Je tady plus pět, vítr, ve stopě bordel z borovic, protože foukal uragán, hodně mokrý jarní sníh. Pojedu jen soupaž bez mazání, uvidím, kolik vydržím. Svěřím lyže servismanovi, co dělá Ahrlina od nás z týmu, jezdíme stejný lyže Madshusy. Rád bych vyhrál, jako každý rok, jak se pořád pokouším...

Jste v ještě lepší formě než minulé roky, kdy jste dojížděl těsně na stupních vítězů?

Já se připravil, co nejlíp jsem mohl za ty roky. Ale přes léto to bylo jiný, příprava ve skupině a zatím mi to utíká ve výsledcích o kousky. Posledních šest dní jsem byl v Ramsau, dva dny doma. O dva dny mám bez Finlandie delší trénink než loni.

Jak máte vymyšleno občerstvení?

Bude to dobrý, přesně jsme si projeli trať a řekli si, co a jak. Deset míst bude obsazených, lidi z týmu, manželka Lenka a můj táta. Počítám s tím, že někde nechytnu, ale neměl bych nic postrádat.

Jak postavil váš norský tým Xtra Personell taktiku?

Mančaft to má perfektně zorganizovaný, na papíře jsme dostali pokyny. Jeden mladej by měl pomoct mezi dvacátým a třicátým kilomtrem. Pak další člověk pojede kousek za námi a nám pěti nejlepším by měl hned dát hůlku, kdybychom zlomili.

A odkdy máte volnou ruku?

Loni byl nejlepší z Xtra sedmý. Můžeme vyhrát, nebo nemusíme. Pak už se to v závěru nedá plánovat. Je to Vasák, tvrdej závod.

Reklama