Hlavní obsah

Senzační Moravec! V Oslu pokořil všechny soupeře a poprvé v kariéře triumfoval v SP

Oslo

Skvělého úspěchu dosáhl v neděli český biatlonista Ondřej Moravec, který v Oslu vyhrál závod na 15 kilometrů s hromadným startem a těšil se tak z premiérového vítězství ve Světovém poháru. Rodák z Ústí nad Orlicí porazil o 13,7 sekundy vedoucího muže seriálu Martina Fourcada z Francie. Třetí příčku obsadil Němec Erik Lesser.

Foto: Fredrik Varfjell, ČTK/AP

Ondřej Moravec jásá v cíli závodu na 15 km s hromadným startem SP v Oslu.

Článek
Fotogalerie

Moravec, kterému na domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě dvakrát těsně unikla medaile, bezchybně zvládl střelecké položky vleže a pohyboval se v popředí startovního pole. "Ondra už při stíhačce ukázal, že má běžeckou formu. Proto se také od počátku ukazoval na špici, často i celé startovní pole tahal. Byl prostě v dobré pohodě," uvedl na serveru biatlon.cz trenér Ondřej Rybář.

Moravec se po první střelbě vestoje ocitl na špici společně s Martinem Fourcadem, s nímž opouštěl střelnici. Francouzský favorit si před závěrečnou položkou vytvořil zhruba desetisekundový náskok, ale netrefil dva terče a přišel o vedení. Moravec udělal jen jednu chybu a po trestném kole odjížděl s náskokem 16,3 sekundy.

Fourcade byl v závěrečném kole rychlejší v kopcích a přiblížil se Moravcovi až na pět sekund, ale při sjezdech ztrácel a osmadvacetiletý český biatlonista náskok uhájil. V závodu, v němž chyběl hrdina mistrovství světa Nor Emil Hegle Svendsen a ruští biatlonisté, se dočkal životního úspěchu. Po druhém a třetím místě ve stíhacích závodech poprvé vystoupil na nejvyšší stupínek a postaral se o druhý český triumf v této sezóně pro prosincovém prvenství Gabriely Soukalové ve sprintu v Pokljuce.

Rybář: Zůstane nohama na zemi

Na slavném Holmenkollenu navázal na pět let starý triumf Michala Šlesingra a reprezentační trenér Rybář díky němu poprvé zažil vítězství svého svěřence v závodu Světového poháru. "Bylo to super, jednoznačně super. Přesně to jsou okamžiky, které nikdy nezmizí z paměti," radoval se kouč.

Tento úspěch podle něj finišmanovi bronzové smíšené štafety z nedávného MS pomůže. "Ondra je neuvěřitelný tréninkový poctivec. Zůstane nohama na zemi, stejně jako zůstal po druhém a třetí místě, které už v této sezóně vybojoval. Uvědomuje si, že se dostává mezi elitu, a já jsem dokonce přesvědčený, že se tam už udrží, protože to má v hlavě srovnané," dodal Rybář.

Světový pohár v biatlonu v Oslu:
Muži - závod s hromadným startem (15 km):
1. Moravec (ČR) 39:48,7 (1 tr. okruh)
2. M. Fourcade (Fr.) -13,7 (3)
3. Lesser (Něm.) -16,8 (1)
4. Burke (USA) -19,1 (2)
5. Makovějev (Rus.) -23,2 (1)
6. Deryzemlja (Ukr.) -26,0 (1)
7. Bö (Nor.) -31,0 (2)
8. Beatrix (Fr.) -35,1 (2)
9. Lindström (Švéd.) -38,6 (2)
10. Eder (Rak.) -44,4 (1)
...19. Šlesingr (ČR) 1:52,7 (3).
Průběžné pořadí SP (po 21 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 1012 b.
2. Svendsen (Nor.) 751
3. Fak (Slovin.) 650
4. Lindström 592
5. Malyško 570
6. Usťugov (oba Rus.) 557
...14. Moravec 472
25. Šlesingr 319
50. Vítek 97
54. Soukup (oba ČR) 84.

Reklama

Související témata: