Hlavní obsah

Lepší pocity, nepatrně úspěšnější výsledek, hodnotil Bauer v cíli závěrečné padesátky

Val di Fiemme

Navzdory dosud nevydařeným výsledkům na světovém šampionátu v klasickém lyžování ve Val di Fiemme se český běžec Lukáš Bauer vrhnul na kruté padesátce do boje a byl vidět. Nakonec skončil šestnáctý, nejlepší z kvarteta českých závodníků. „Mám lepší pocity a nepatrně lepší umístění," řekl v cíli vyčerpaně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer na mistrovství světa ve Val di Fiemme.

Článek

Jak jste naplánoval útok?Snažil jsem se využít toho, že všichni ztratí v depu pár vteřin a já můžu ujet. Jenže pak mi zase pojedou lyže hůř, takže mě dojedou. Ale třeba by někdo při té stíhačce odpadnul.

Nepodařilo se vydržet vpředu déle?

Na Olssona jsem ztrácel pětadvacet vteřin a cítil se jako na houpačce. Pět set metrů se mi jelo super, lehce jsem si to pinkal, pět set jsem tak tak stíhal. Trošku jsem se natrápil, ale zberchal jsem se z toho. V pátém kole se oteplovalo a lyže byly opravdu pomalejší. Skoro všichni pak měnili do posledního kola. Já je chtěl mít nejrychlejší do prostřední části. Čekal jsem podobný podmínky jako při štafetě. Kdybych věděl, že bude takovéhle teplo, možná bych to neudělal.

Při první výměně jste omylem zajel do vedlejšího boxu s lyžemi. Málem jste si obul vítězné lyže Olssona...

Člověk je v emocích, nějak se to seběhlo. Jel jsem sám a v klidu, vím, kam mířím. Můj servisman Fousek na mě řve a ukazuje, tak jsem se vykáznil a najednou koukám, že stojím v desítce. Ztratil jsem pár vteřin, ale na vývoj závodu to vliv nemělo.

Jak hodnotíte výkon vítězného Olssona?

Jel vabank, vyplivlo ho to dopředu samotného a nemohl čekat. Je to borec, zaslouží si to.

Zlepšil se váš pohled na Val di Fiemme? Tohle 16. místo je vaším nejlepším za oba šampionáty 2003 i 2013...

Neužíval jsem si to tady, trošku mě to deptalo. Ale vyžral jsem si to až do konce. Je to buď začátek, nebo konec. Uvidíme za rok.

Trenér Petrásek řekl, že po olympiádě v Soči končí, co vy na to?

To říká už druhý rok. Může být opotřebovaný. Životnost trenérů není dlouhá ani v jiných sportech. Nebude to dělat celý život jako Bohouš Rázl.

Reklama