Hlavní obsah

Skikrosař Kraus a boulařka Sudová jsou nadějemi na MS

Osvědčená dvojice skikrosař Tomáš Kraus a boulařka Nikola Sudová jsou hlavními českými želízky na mistrovství světa v akrobatickém lyžování. Oba budou patřit v norském Vossu k medailovým kandidátům.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus.

Článek

Dvojnásobný mistr světa Kraus se začátkem února dočkal po téměř čtyřech letech vítězství v závodu Světového poháru a ukázal, že i v 39 letech, které oslavil v neděli, stále patří ke špičce. "Musím říci, že se cítím dobře. Průběh sezóny je tak dobrý, že mě před šampionátem nabil do tréninku," řekl Kraus.

Kraus je mistrem světa z Ruky 2005 a z Madonny di Campiglio 2007, v Inawaširu pak skončil třiadvacátý a předloni v Deer Valley těsně pod stupni vítězů čtvrtý. Předtím ještě jako slalomář absolvoval také čtyři šampionáty v alpském lyžování.

"Mám poměrně dost zkušeností a i sjezdařská mistrovství mi pomůžou, což je určitě dobře, protože atmosféra šampionátů je vždy speciální," uvedl Kraus.

V průběžném pořadí SP ve skikrosu je Kraus třetí a patří k favoritům společně se Švýcary Alexem Fivou a Arminem Niedererem, Kanaďanem Bradym Lemanem či Slovincem Filipem Flisarem. "Výsledkové prognózy jsou těžké, protože výkyvy měl každý v sezóně velké. Hlavní je vyvarovat se výpadků," sdělil Kraus.

Ten trénoval poslední čtyři dny v Rokytnici nad Jizerou v jarním počasí. V úterý odletí do Vossu, kde v roce 2009 vyhrál závod SP a předloni dojel třetí. "Je dobré vědět, jak to tam vypadá. To je taky důležitá zkušenost," dodal Kraus.

Spolu s Krausem myslí na postup do finálové dvaatřicítky Jakub Kopřiva, letos šestnáctý v SP v Grasgehrenu, a mezi ženami Nikol Kučerová.

Zatímco skikros v neděli 10. března program mistrovství uzavře, Sudovou čekají čtyři závodní dny v řadě. Boulařky začnou v úterý kvalifikací na středeční individuální závod, ve čtvrtek a v pátek je na pořadu kvalifikace a finále paralelní jízdy.

"Medaile by byla dobrá"

"Medaile z mistrovství by byla dobrá z důvodu klidu a kvalifikace do Soči. Tohle je přípravná sezóna pro další rok, budu se snažit zajet na mistrovství co nejlépe, ale pořád je to pro nás trénink na olympiádu," řekla Sudová, v minulosti stříbrná a bronzová medailistka z MS.

Až podle tréninků a pocitů se Sudová rozhodne, jestli zkusí zařadit na jednom ze skoků dvojnou helikoptéru, což dosud nikdy v závodu neudělala. "Pokud budou podmínky a budu mít chuť, tak bych to zkusila, ale nejdříve v superfinále. Když mi půjdou jednoduché skoky, tak bude čas to vyzkoušet," řekla Sudová.

Hlavní favoritkou šampionátu v jízdě v boulích je Američanka Hannah Kearneyová, olympijská vítězka z Vancouveru a šampionka z Ruky 2005.

První finálovou disciplínou mistrovství světa bude úterní U-rampa, která se jediná koná v Oslu. Skikros, boule, akrobatické skoky i slopestyle se jedou 384 km severně ve Vossu.

Program (U-rampa se koná v Oslu, vše ostatní ve Vossu):
5. března: 9:00/11:30 jízda v boulích - kvalifikace, 19:30 U-rampa - finále
6. března: 14:00 jízda v boulích - finále
7. března: 11:15 paralelní jízda v boulích - kvalifikace, 14:00 akrobatické skoky - finále
8. března: 14:00 paralelní jízda v boulích - finále
9. března: 14:00 slopestyle - finále
10. března: 9:15/11:45 skikros - kvalifikace, 14:00 skikros - finále

Reklama