Hlavní obsah

Na Auklandy teď nemám. Ale jsem spokojený, řekl Řezáč po Vasově běhu

Leteckou linkou ze Stockholmu se vrátil v pondělí domů Stanislav Řezáč. Ani na patnáctý pokus nenaplnil svůj sen vyhrát legendární, 90 km dlouhý Vasův běh ze Sälenu do Mory. „Není to lehké vyhrát, je to prostě Vasák," řekl 39letý lyžař, český Král bílé stopy loňské sezony. Až dva kilometry před cílem lehce odpadl z čelní skupinky a dojel šestý.

Foto: archiv Stanislava Řezáče

Stanislav Řezáž na Jizerské padesátce.

Článek

Jaké vládly podmínky?Třikrát se jelo na prašanu, teď na mokru. Po vichřici se objevila trošku špína ve stopě, ale upravené to měli výborně. Byl hodně mokrý sníh, oteplilo se, což vyhovuje určitým typům. Jörgen Aukland je pomalejší ve sprintu, ale tenhle nástup má skvělý. Kluci byli líp připravení než já. Nejel jsem špatně, šesté místo je super. Všichni dělali maximum.

Kde se rozhodovalo?

První půlka byla v pohodě, ve druhé se za to bralo a přicházely nástupy. Konec byl hrozně těžký. Záleželo na lyžích, na mokrém sněhu to udělá ještě větší rozdíly. A silově už není šance to urvat. Někde kolem Ostbergu asi na sedmdesátém kilometru byl velký únik, kdo to nezachytil, neměl šanci. To bylo jedovaté, když na to nemáš, končíš. Já to sice dojel, ale držel jsem se silou vůle na konci a cítil, že na finiš nebude.

Lyže jste si chystal opět sám?

Lyže mi dělali od Madshusu, i z našeho týmu od Xtry, ale nakonec jsem jel na svých, ty vyšly nejlíp v posledním testu. Byly čtyři druhy sněhu, jelo mi to podobně jako ostatním.

Poprvé jste měl opravdu komplexní občerstvování, že?

Niels, šéf týmu, jel na skútru a dával mi napít. Skoro každý čtvrtý kilometr jsem dostal, pomohli mi i kamarádi a žena Lenka podél celé trati. To byl perfektní servis.

Norský tým dobyl švédské území, slavili jste?

Teprve počtvrté od roku 1922 to vyhrál Nor, podruhé Jörgen Aukland. V soupažích se opravdu zase zlepšil, je vynikající. V týmu to hodně ocenili.

Jak plánujete další závody?

Teď budu doma, pak za dva týdny ještě norský Birkebeiner a pak finále Ski Classics ve švédském Aare.

Letos vám kromě druhého místa na Marcialonze chybí větší úspěch, jak hodnotíte své výsledky?

Auklandi jsou suverénní, skvělí. Na ně teď nemám. Jsem třetí v pořadí Ski Classics, ještě čtvrtý je Švéd Ahrlin od nás. Jsme jeden tým, vládne tu spokojenost, prožívám to jinak. Když nejsi v úplně top formě, pak schází kousíček do tří. Byl jsem rozhozený ze Skinfitu, kde se trénovalo trošku jinak, chybělo mi jedno soustředění v prosinci, na který jsem býval zvyklý. Tady si trénujeme sami a sejdeme se na závodě. Mám s nimi dohodu ještě na další rok.

Reklama