Hlavní obsah

Sudová si přijde jako na houpačce. Vyhoupne se na mistrovství světa k medaili?

Michal OsobaPrávo

Vždy platila za vyrovnanou závodnici. Letošní sezóna ale je v podání akrobatické lyžařky Nikoly Sudové jinou písničkou. Stupně vítězů střídaly výpadky v kvalifikaci. „Je to jako na houpačce,“ vypráví před světovým šampionátem v norském Vossu, do něhož vstoupila úspěšně zvládnutou kvalifikací klasického závodu.

Foto: Ivana Roháčková

Je libo kobylku v karamelu? Z japonského Inawašira si Nikola Sudová přivezla i tamní specialitu.

Článek

Do Skandinávie vyrazila na své sedmé mistrovství světa. „Už? Tak to je fajn, sedmička je moje šťastné číslo,“ usmívá se. Svah ve Vossu navíc patří mezi její oblíbenější. „Je relativně jednoduchý. Není prudký, není tam žádný zlom, sníh bývá měkčí a hlubší, což mi sedí. Fyzicky jsem připravená výborně, tak bude záležet, jak se člověk vyspí,“ tuší.

Ortézu už odložila

Právě to je u ní v této sezóně často klíčové. „Můj problém bývá v hlavě, abych to chtěla na startu pustit a jet naplno. Rychlost byla odjakživa můj problém. Fyzicky na to mám, jen hlava tomu nemůže uvěřit,“ vysvětluje.

Ortézu jako připomínku zranění kolene, které ji sebralo naději na úspěch při olympiádě ve Vancouveru, už odložila. „Letos jsem ji měla při jediném závodě v Lake Placid, kde byl tvrdý kopec. A ještě si ji beru při tréninku dvojných helikoptér, jinak ne,“ vypráví třicetiletá lyžařka v boulích.

Dvojnou helikoptéru nevylučuje

Právě její skrytá zbraň v podobě dvojné helikoptéry zatím zůstává nevyužitá. „Na nějakých závodech jsem ji měla v plánu. Ale je k tomu třeba vhodný kopec. Ne extra prudký, ani ledový, nemá to ani cenu zkoušet při dualových závodech,“ vysvětluje Sudová.

Může se náročný skok dočkat své premiéry ve Vossu? „Nedokážu říct předem, ale může mi to tam sednout a zařadím ho. Ale bylo by to až v superfinále,“ ujišťuje majitelka dvou medailí z mistrovství světa.

Reklama