Hlavní obsah

Sudová zahájila šampionát ve znamení sedmiček. Šťastných?

Voss

Sedmé mistrovství světa. Číslo sedm. Sedmé místo v kvalifikaci. Tak v úterý zahájila lyžařská akrobatka v boulích Nikola Sudová šampionát v norském Vossu.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

„Šlo to... Na to, že jsem jela v lyžácích z půjčovny o číslo větších. První den tréninku mi jedna bota křupla. Pak jsem se s těmi novými tři jízdy dohadovala, kdo je tady pánem a kdo bude určovat, jak se jede. Ale nakonec jsem je přesvědčila. Dnes večer mi ale přivezou nové na další olympijskou sezónu," vyprávěla.

Organizátoři boulařům ráno odložili asi o hodinu start kvůli mlze. „Bylo hnusně, okolo nuly, taje to," potvrzuje 30letá zkušená lyžařka, která si dosud na severu užívala pěkné počasí a sluníčka. „Kvalifikační jízda byla v pohodě, ale pomalá, tedy málo bodů za techniku a horní skok. Jsou tady ti nejlepší, každý se snaží. Držela jsem se opatrněji. Vím, že pokud to sjedu jako na tréninku, desítka by měla vyjít," popisovala jízdu.

Vyhrála podle očekávání Hannah Kearneyová, olympijská vítězka a jasná vládkyně loňské sezóny. Druhá česká závodnice Tereza Vaculíková obsadila 24. místo za vylepšenou druhou jízdu, ale dál nepostoupila.

Sudové stačilo jedno kolo

Kvalifikace se jela neobvykle na dvě kola. „Justine Dufour-Lapointe zkazila první kolo, ale díky druhému kolu postoupila. Je to takhle spravedlivý. Já druhou jízdu ani nemusela jet, takže odpočinek. Dám si odpoledne ještě posilovnu, abych se udržela ve formě," dodává Sudová.

Program boulařů je v Norsku nečekaně náročný. Obě disciplíny trvají dohromady čtyři dny, kvalifikace se jede vždy zvlášť. A zítra od 14 hodin závodníky čekají při finále zase dvě kola. Nejprve nastoupí osmnáctičlenné pole, pak přijde na řadu šestičlenné superfinále o medaile.

"Čím jsi výš, tím lepší pozice. Ale jede se nanovo. Jedeš naplno, je potřeba ukázat čistou jízdu, jet rychle, zvládnout vysoké skoky. Všechny holky chybovat nebudou," ví Sudová, už držitelka stříbra a bronzu z mistrovství světa v letech 2005, resp. 2009. Podle vývoje soutěže uvažuje o zařazení náročného skoku dvojné helikoptéry.

Hned od čtvrtka ji pak čekají méně oblíbené duály. Jedna kvalifikační jízda a v pátek potom pavouk šestnáctky nejlepších o medaile.

Reklama