Hlavní obsah

A zase sedmá. Sudová postupuje do finále mistrovství světa v duálech

Tomáš Nohejl

Marně se lyžařská akrobatka Nikola Sudová snažila nabourat zakletí čísla sedm na světovém šampionátu v norském Vossu. Do kvalifikace duálů, paralelní jízdy v boulích, vyrážela s číslem šest. Jenže ve výsledkové listině skončila... sedmá. Tady už potřetí v řadě. S číslem sedm na sedmém mistrovství světa.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

„Jelo se mi dobře. Techniku jsem měla nejlepší hodnocení, dokonce i výš než Hannah (Kearney, o desetinu bodu). Ale zase nejhorší čas... Horní skok byl dobrý, spodní jsem neudělala kros, a za to dostala nízké body. Z čehož vzešlo sedmé místo," komentovala svůj výkon.

Co to znamená pro zítřejší šestnáctičlenné finále? Stačí nahlédnout do pavouka nasazení jezdkyň proti sobě. Nejprve Američanka Matrthews. „Je mladá, umí jezdit hodně rychle, ale na technice bych ji měla dát, nemá skoky. Nesmím se nechat moc předjet," plánuje zkušená česká lyžařka, která za týden oslaví 31. narozeniny.

A dál? Může narazit na vítězku sesterského souboje dvou ze tří Dufour-Lapointeových. „To se neví, kdo je favoritkou. Justine má mlhu v očích z duálů, Chloe to tady jezdí líp," říká Sudová. Čistě teoreticky – v semifinále by musela pobít Heather McPhieoovu a ve finále si vychutnat úřadující královnu Hannah Kearneyovou...

Unikátní náročný program šampionátu zvládá vcelku slušně. „Podmínky se trochu zlepšily, ráno bylo mínus šest a svítilo sluníčko, tedy rychlejší trať. Nestihnou se na ní vyjet jámy. Je to cítit fyzicky, pět dní v kuse jezdíme. Když se dojede dolů, bolí víc nohy. Zuzka (Biborová, fyzioterapeutka) má se mnou dost práce. Ta má šichtu z nás všech nejdelší až do večera," usmívá se její svěřenkyně.

Kvalifikaci vyhráli Hannah Kearneyová, mezi muži Mikael Kingsbury. Ostatní Češi nepostoupili: 25. Vaculíková, 35. Novák, 37. Vaculík.

Takže v pátek ve 14 hodin naposled na sjezdovce Kulebakken. Sudová má z mistrovství světa v duálech tři pátá místa, naposledy před dvěma lety v Deer Valley byla sedmá.

Reklama