Hlavní obsah

Quiksilver Snowjam 2013 bude bojem o body do světového poháru a účast na olympijských hrách v Soči

Více než 200 jezdců z celého světa se zaregistrovalo do závodu Quiksilver Snowjam, který je v letošním roce součástí světové série FIS Snowboard World Cup. Do boje o prize money převyšující 1 milión korun bude 15. a 16. března ve Špindlerově Mlýně zasahovat i letošní žena číslo 1. světového poháru Šárka Pančochová a naši finalisté z mistrovství světa Jan Nečas, Martin Mikyska, Dušan Kříž nebo Petr Horák.

Foto: Přemysl Vida

Jan Nečas

Článek

Ze zahraničních jezdců stojí mimo jiné za zmínku účast trojnásobného vítěze X-Games Torsteina Horgmo z Norska, mistra světa FIS Petja Piiroinena z Finska či Brita Billy Morgana, který jako první na světě skočil tripple backside rodeo. Kromě nich se na startovní listině objeví i aktuální dvojnásobný mistr světa (Big Air a Slopestyle) Roope Tonteri (FIN), Ulrik Badertscher (NOR) - vítěz Air&Style z Pekingu, vítěz evropských X-Games a vítěz Air&Style Eric Willett z USA.

Dalšími lákadly je účast vítěze X-Games Halldóra Helgasona (ISL), Sageho Kotsenburga (USA), Marka Grilce (SVN), vítěze Air&Style, představí se také Staale Sandbech (NOR), Gjermund Braaten (NOR), Janne Korpi (FIN) nebo Sebastien Toutant (CAN).

Mezi ženami bude spolu se Šárkou Pančochovou, která se těší prvenství ve světovém žebříčku World Snowboard, bojovat o body a tedy i o prize money například vítězka X-Games Jamie Andersonová (USA), olympijská medailistka Kjersti Buaasová (NOR), Amie Fullerová (GBR), mistryně světa Ennia Rukajarviová (FIN), Silja Norendalová (NOR) či Němka Silvia Mittermüllerová.

„Obsazení závodu je fantastické. Tohle u nás ještě nikdo nikdy neviděl. Po dvou letech příprav je to opravdu historický posun do dalšího levelu, co se týče snowboardových eventů u nás. Až na výjimky je tu kompletní světová špička. Věřím, že se jezdci vyhecují a po náročné zimě předvedou to nejlepší ze současného freestyle snowboardingu. Děláme vše pro to, abychom jim zajistili naprosto profesionální podmínky a zázemí. Rozšířili a prodloužili jsme stávající trať tak, aby splňovala mezinárodní standardy FIS. První trénink je v úterý a do konce týdne dokončíme úpravy v celém areálu, aby si jezdci i diváci odnesli nezapomenutelné sportovní zážitky. Osobně se nejvíc těším na večerní exhibici Snickers Best Trick, kdy se snad dočkáme prvního Tripple Corku v naší zemi," uvedl hlavní organizátor a trenér domácí reprezentace Martin Černík.

Ten v rámci doprovodného programu představí dokument Snow Way. Kromě snowboardingu čeká návštěvníky bohatý doprovodný program. Na venkovní stage zahrají Portless (nový Support Lesbiens), v ohromném party stanu pak britský rapper Deadly Hunta, Sunshine, Ladida, Friky a další DJ's, kteří tento snowboardový mega event zakončí.

Reklama