Hlavní obsah

Mlha nepustila sjezdaře do finále, glóby mají Svindal a Vonnová

Lenzerheide

Lyžaři Aksel Lund Svindal a zraněná Lindsey Vonnová získali malé křišťálové glóby za celkové vítězství ve Světovém poháru ve sjezdu. Finálové závody v nejrychlejší disciplíně ve středu pořadatelé ve švýcarském Lenzerheide museli po opakovaných odkladech zrušit kvůli mlze. Americká sjezdařka tím uhájila minimální náskok před Tinou Mazeovou a získala rekordní 17. křišťálový glóbus v kariéře. Norský lyžař ovládl pořadí sjezdu vůbec poprvé.

Foto: Geir Olsen, ČTK/AP

Aksel Lund Svindal, norský držitel malého glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru ve sjezdu.

Článek

Mužský závod měl začít v 9:30, ženský byl naplánován na jedenáct hodin. Kvůli špatné viditelnosti v cílovém prostoru byl ale start několikrát posunut a po čtyřech hodinách definitivně zrušen. Vonnová tak o jediný bod porazila slovinskou suverénku sezóny Mazeovou, Svindal nechal za sebou druhého Klause Krölla z Rakouska o 58 bodů.

Osmadvacetiletá Vonnová, která nezávodí od vážného zranění na mistrovství světa, podobnou situaci ve finále SP v Lenzerheide už jednou zažila, ovšem z druhé strany. V roce 2011 totiž po odvolání superobřího a obřího slalomu byla v konečném hodnocení celkového seriálu o tři body druhá za Němkou Mariou Höflovou-Rieschovou.

"Gratuluju! Teď víš, jak jsem se před dvěma lety cítila," napsala také okamžitě na twitteru Höflová-Rieschová své americké kamarádce. Ta na nečekaný triumf reagovala také na sociální síti. "Bože, vyhrála jsem Světový pohár ve sjezdu! Pošesté v řadě a s rozbitým kolenem," uvedla na facebooku Vonnová, jež si také hned vzpomněla na dva roky starou událost. "Všechno v životě se člověku jednou vrátí," dodala.

Vonnová získala celkově 17. glóbus a v čele historického pořadí odsunula na druhé místo Rakušanku Annemarie Moserovou-Pröllovou. Americká lyžařka má na kontě čtyři tituly za celkový triumf, šest glóbů za sjezd, čtyři za super-G a tři za kombinaci.

Hořkosladká příchuť pro Svindala

Pro třicetiletého Svindala měl zisk devátého glóbu v kariéře hořkosladkou příchuť. V průběžném pořadí celkového hodnocení totiž přišel o možnost snížit ztrátu na vedoucího Rakušana Marcela Hirschera, na kterého na druhé příčce tři závody před koncem ztrácí 149 bodů. Specialista na točivé disciplíny sjezdy vynechává.

"Mám z toho smíšené pocity. Samozřejmě jsem rád, že jsem získal svůj první glóbus ve sjezdu, ale je mi líto, že jsem přišel o velkou šanci získat hodně bodů v celkovém hodnocení," uvedl Svindal.

Ačkoli Nor teoretickou šanci na celkové prvenství ještě neztratil, Hirscherovi už pogratuloval. "Naprosto si svůj druhý velký glóbus zaslouží, měl skvělou sezónu. Ale i já jsem s touhle zimou spokojen," uvedl třicetiletý olympijský vítěz v super-G. Jury zrušení závodu nevyčítal: "Bylo to správné rozhodnutí. Podmínky byly opravdu hodně špatné."

Mazeovou pro změnu zrušení sjezdu připravilo o šanci, aby jako první žena ovládla v jedné sezóně všechny disciplíny. Devětadvacetiletá vítězka celkového pořadí SP už totiž získala malý glóbus za obří slalom a vede i průběžné pořadí slalomu a superobřího slalomu.

Svindal ziskem malého glóbu navázal na letošní titul mistra světa ve sjezdu a rozšířil sbírku úspěchů, ve které už má dva velké glóby za prvenství v celkovém hodnocení SP v letech 2007 a 2009 a čtyři malé za superobří slalom a po jednom za kombinaci a obří slalom.

Pořadí SP ve sjezdovém lyžování v Lenzerheide po zrušení závodů ve sjezdu:
Muži - konečné pořadí sjezdu (po 8 závodech):
1. Svindal (Nor.) 439 b.
2. K. Kröll (Rak.) 381
3. Paris 378
4. Innerhofer (oba It.) 370
5. Reichelt (Rak.) 290
6. Guay (Kan.) 267.
Průběžné pořadí SP (po 32 z 35 závodů):
1. Hirscher (Rak.) 1375
2. Svindal 1226
3. Ligety (USA) 922
4. Neureuther (Něm.) 848
5. Kostelič (Chorv.) 840
6. Pinturault (Fr.) 730,
...87. Krýzl (ČR) 46.
Ženy - konečné pořadí sjezdu (po 7 závodech):
1. Vonnová (USA) 340
2. Mazeová (Slovin.) 339
3. Höflová-Rieschová (Něm.) 272
4. Cooková (USA) 244
5. Gutová (Švýc.) 228
6. Weiratherová (Licht.) 224,
...43. Křížová (ČR) 3.
Průběžné pořadí SP (po 33 z 36 závodů):
1. Mazeová 2254
2. Höflová-Rieschová 1065
3. Fenningerová (Rak.) 984
4. Mancusová (USA) 835
5. Vonnová 740
6. Rebensburgová (Něm.) 737,
...57. Záhrobská (ČR) 109,
115. Křížová 3.

Reklama

Související témata: