Hlavní obsah

Hirscher získá podruhé velký glóbus, Svindal nepojede slalom

Aktualizováno

Rakouský lyžař Marcel Hirscher má s předstihem jistý velký glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru ve sjezdovém lyžování. Jeho jediný konkurent Aksel Lund Svindal z Norska se odhlásil z nedělního závěrečného slalomu ve finále SP v Lenzerheide, nemůže už proto obhájce trofeje ohrozit.

Foto: Srdjan Živulovič, Reuters

Rakušan Marcel Hirscher obhájil velký glóbus pro celkového vítěze SP ve sjezdovém lyžování.

Článek

Svindal před závody ve švýcarském středisku ztrácel na Hirschera 149 bodů. Jeho naděje, že přidá třetí velký glóbus k těm z let 2007 a 2009 ale pohasly zrušením obou rychlostních disciplín sjezdu a super-G kvůli špatnému počasí; v nich Svindal v této sezóně získal malé glóby. V Lenzerheide jsou už na programu z individuálních závodů jen obří slalom a slalom, v kterých je lepší lyžař pro změnu Hirscher.

"Ne, nemá to smysl, slalom nepojedu," oznámil Svindal. "Marcel si celkové vítězství zaslouží. Já si slalom vychutnám jako divák," dodal třicetiletý sjezdař.

Čtyřiadvacetiletý Hirscher vybojoval pro rakouské mužské lyžování jedenáctý celkový primát. V příští zimě bude mít možnost zaútočit na třetí titul, kterým by se dotáhl na slavné předchůdce Phila Mahrea z USA a Ingemara Stenmarka ze Švédska. Více celkových prvenství mají na kontě ještě čtyřnásobní šampióni Hermann Maier z Rakouska, Ital Gustavo Thöni a Švýcar Pirmin Zurbriggen a rekordman Marc Girardelli z Lucemburska s pěti trofejemi.

Mazeová s malým glóbem

Slovinská lyžařka Tina Mazeová získala malý křišťálový glóbus za superobří slalom poté, co byl poslední super-G sezóny ve finále Světového poháru v Lenzerheide pro muže i ženy kvůli špatnému počasí zrušen. Ve Švýcarsku se tak dosud neodjel ani jeden závod, ve středu byly odvolány oba sjezdy.

Suverénka sezóny a již jistá celková vítězka SP Mazeová si tak připsala "bez boje" malý glóbus, poté co ve středu podobným způsobem přišla o možnost jiný získat. Ve sjezdu měla Slovinka šanci předstihnout zraněnou Lindsey Vonnovou, protože byl však závod kvůli mlze zrušen, zůstala o jediný bod druhá za nepřítomnou Američankou.

Díky čtvrtečnímu zrušení naopak nemusela Mazeová odolávat ataku průběžně druhé Julie Mancusové z USA, kterou celkově porazila o 55 bodů.

Na trať v Lenzerheide se dnes dostali pouze muži, kteří měli jet jako první. Původní start se kvůli špatné viditelnosti posunul z 9:30 na 13:00, kdy se podmínky na trati mírně zlepšily.

Kröll si zlomil ruku a musel na operaci

Začalo však silně foukat, a proto byl závod hned po prvním jezdci Gauthieru de Tessiéresovi na více než půl hodiny přerušen. Po poradě s trenéry a samotnými závodníky se ještě pokračovalo, ale kvůli pádu Klause Krölla byl závod definitivně zrušen. Rakušan utrpěl zlomeninu levé pažní kosti včetně kloubní hlavice a musel na operaci.

Lyžaři se pak zlobili, že se v závodě pokračovalo. Někteří z nich byli už před definitivním zrušením rozhodnuti do něj nenastoupit. "Já se rozhodl ještě před oznámením týmu. Když není zajištěno zdraví lyžařů, to je snad vtip. Řekli jsme si, že musí být zajištěna bezpečnost, a tady to tak nevypadalo," zlobil se Kröllův týmový kolega Marcel Hirscher, vedoucí muž celkového hodnocení Světového poháru. "Jestliže měl problémy takový Klaus (Kröll), bylo to za hranicí," přidal se další Rakušan Romed Baumann.

"Je smutné, že si nejprve musí někdo ublížit, než někdo zareaguje," podivil se Ital Christof Innerhofer, který byl jedním z lyžařů, kteří sjezdovku sjeli. "Nebylo to fér. Jsem rád, že jsem zdravý v cíli," dodal.

Pořadí SP ve sjezdovém lyžování v Lenzerheide po zrušení závodů v superobřím slalomu:
Muži:
Konečné pořadí super-G (po 5 závodech):
1. Svindal (Nor.)480 b.
2. Marsaglia (It.)249
3. Mayer (Rak.)228
4. Heel (It.)224
5. Théaux (Fr.)191
6. Reichelt (Rak.)161
Průběžné pořadí SP (po 32 z 34 závodů):
1. Hirscher (Rak.)1375
2. Svindal1226
3. Ligety (USA)922
4. Neureuther (Něm.)848
5. Kostelič (Chorv.)840
6. Pinturault (Fr.)730
...87. Krýzl (ČR)46
Ženy
Konečné pořadí super-G (po 6 závodech):
1. Mazeová (Slovin.)420
2. Mancusová (USA)365
3. Fenningerová (Rak.)304
4. Vonnová (USA)286
5. Höflová-Rieschová251
6. Rebensburgová (obě Něm.)246
Průběžné pořadí SP (po 33 z 35 závodů):
1. Mazeová2254
2. Höflová-Rieschová1065
3. Fenningerová984
4. Mancusová835
5. Vonnová740
6. Rebensburgová737
...
57. Záhrobská109
115. Křížová (obě ČR)3

Reklama