Hlavní obsah

Soukalové se zprvu v minus dvaceti závodit nechtělo. Pro výhru ji poslala týmová kolegyně

Chanty Mansijsk

Rtuť teploměru ukazovala minus dvacet a biatlonistka Gabriela Soukalová neměla po ránu chuť v takovém mrazu závodit. "Jdi a vyhraj," řekla jí kolegyně z týmu Jitka Landová. A Soukalová nakonec odpolední sprint ve finále Světového poháru v Chanty Mansijsku skutečně ovládla.

Foto: Petr Horník, Právo

Gabriela Soukalová.

Článek
Fotogalerie

Před závodem Soukalová nespala moc dobře. "Jsem stále nastavená na náš středoevropský čas," řekla svazovému webu. Před snídaní se šla na chvíli projít, ale mráz ji zahnal domů. "Potkala jsem Jitku Landovou a říkala jsem jí, jak moc se mi nechce v mrazu závodit. A ona mi řekla: 'Jdi a vyhraj!' To bylo bláznivé!"

Stejně jako většina soupeřek měla kvůli ochraně před mrazem zalepené tváře tejpovací páskou. Na start se navíc postavila netradičně v převlekových kalhotách. "Když obléknu podvleky a kombinézu, jsem v tom hodně napresovaná a cítím se nepohodlně. Vždyť víte, jsem holka krev a mlíko," smála se. "Takto jsem se cítila komfortněji a ke všemu mi nebyla zima. Snad mi to bude odpuštěno."

I přes zdánlivě nezávodní oděv po trati letěla a čtvrtý nejlepší běžecký čas toho byl důkazem. "Vydařený štafetový úsek v Soči mi dodal jistotu a navíc se mi tady v Chanty Mansijsku povedly tréninky," prozradila, proč si i ve střelbě věřila.

Nejprve na saních, pak zpívala

Vyhrála s velkým náskokem a po dojezdu vystřelila pravou ruku v cílovém prostoru do vzduchu. Pak rozdávala na stupních vítězů úsměvy a na stadiónu si užila jízdu vítězek na saních. Na tiskové konferenci dokonce osazenstvu zpívala.

Postoupila na deváté místo průběžné klasifikace SP a do sobotního stíhací závodu odstartuje s náskokem 17 sekund na ve čtvrtek druhou Andreu Henkelovou.

"Budu se asi opakovat, ale rozhodne střelba. O tom prostě stíhačka je. Proto bude důležité, abych se udržela v teple, aby mi nepromrzly ruce a neztratila jsem v prstech cit na spoušti," řekla Soukalová. Co se stane, když biatlonista promrzne? "To je pak v pytli," rozesmálo se biatlonové překvapení sezóny.

Reklama

Související témata: