Hlavní obsah

Ve Val Gardeně neměli Rakušané konkurenci

Naprostým triumfem rakouských lyžařů skončil páteční superobří slalom Světového poháru ve Val Gardeně. Z vítězství se v Itálii radoval Michael Walchhofer, který trať absolvoval za 1:31,17 minuty. Druhého Hermanna Maiera porazil o 12 setin, třetí Benjamin Raich dojel s odstupem tří desetin.

Foto: ČTK/AP

Michael Walchhofer

Článek

Suverén této sezóny Bode Miller ze Spojených států se musel za rakouským trojblokem spokojit se čtvrtým místem. I po třetím super-G však vede průběžné pořadí disciplíny před Maierem a obrovský náskok před ním drží i v celkovém hodnocení seriálu.

Devětadvacetiletý Walchhofer vyhrál v italském zimním středisku první superobří slalom v kariéře, ve Světovém poháru už dříve dokázal triumfovat dvakrát. Na třetí vítězství ovšem musel čekat od loňského listopadového sjezdu v Lake Louise. Jeho dnešní úspěch bylo o to překvapivější, že svůj start do poslední chvíle zvažoval a kvůli zranění kolena vynechal i trénink.

"Mám takovou radost. Bylo to naprosto nečekané, teprve se vracím po zranění. Kvůli problémům s vazy jsem musel být opatrný a možná právě to mi pomohlo, protože jsem jel uvolněně," řekl v cíli Walchhofer.

Maier byl nespokojený

Spokojen naopak nebyl jeho krajan Maier, který chtěl na sjezdovce Saslong konečně uspět. "Se svým výkonem jsem velice nespokojený. Udělal jsem příliš chyb a tohle je sjezdovka, kde super-G připomíná spíše sjezd," poukázal na to, že ve Val Gardeně se každá chyba vymstí. "Je to frustrující. Už potřetí jsem druhý a začínám být netrpělivý, kdy už konečně přijde první vítězství," řekl Maier, jenž v této sezoně na nejvyšší stupínek ještě nedosáhl.

S nadhledem bral naopak čtvrté místo Miller, jenž chtěl po triumfu ve slalomu v Sestriere a obřím slalomu ve Val d'Isere zaútočit na třetí vítězství v jednom týdnu. Vybral si ale špatnou stopu. "Špatně jsem trať zhodnotil a jel příliš přímou stopu. Čtvrté místo je ale pořád dobré," konstatoval.

Jediný český reprezentant na startu Petr Záhrobský ve Val Gardeně obsadil 46. místo. Za Walchhoferem zaostal o 3,41 sekundy.

Výsledky:
1. Walchhofer 1:31,17 min., 2. Maier -0,12, 3. Raich (všichni Rak.) -0,30, 4. Miller (USA) -0,69, 5. Svindal (Nor.) -0,81, 6. Knauss (Rak.) -0,86, 7. Cuche (Švýc.) a Büchel (Licht.) oba - 1,10, 9. Kernen (Švýc.) -1,14, 10. Görgl (Rak.) -1,18, ...46. Záhrobský (ČR) -3,41.
Průběžné pořadí SP (po 11 závodech):
1. Miller 780, 2. Maier 419, 3. Walchhofer 384, 4. Raich 376, 5. Rahlves (USA) 256, 6. Kjus (Nor.) 255.
Pořadí superobřího slalomu SP (po 3 závodech):
1. Miller 230, 2. Maier 192, 3. Walchhofer 160, 4. Görgl 140, 5. Raich 126, 6. Scheiber (Rak.) 118.

Reklama