Hlavní obsah

Sudová skočila poprvé dvojitou helikoptéru, v Aare byla šestnáctá

Aare

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová zařadila poprvé v závodu Světového poháru v boulích dvojitou helikoptéru, skok ale pokazila a v Aare skončila šestnáctá. Z vítězství se radovala Heather McPhieová z USA.

Foto: Facebook

Nikola Sudová skočila dvojitou helikoptéru, ale spadla na bok.

Článek

Sudová postoupila z pátého místa v kvalifikaci. Ve finále se odhodlala k dvojité helikoptéře, obtížnému skoku, který chtěla vzhledem k blížící se olympiádě v Soči 2014 v letošní sezóně vyzkoušet.

"Rozhodli jsme se (s trenérem Radkem Herotem) pro čistou dvojnou helikoptéru. V tréninku mi docela šla, ale v závodu se to nepovedlo," řekla Sudová v telefonickém rozhovoru ČTK. "Nepovedlo se to, ale mám skok v soutěži za sebou. Můžeme se z toho odpíchnout a příští rok ho zařazovat častěji," plánovala Sudová.

Prvek s koeficientem obtížnosti 1,510 bodu, nejvyšším ze všech soupeřek, zařadila Sudová na spodním ze dvou skoků. "Nahoře to nešlo, protože tam byl můstek příliš malý a skoro nešla dotočit ani normální helikoptéra. O to to bylo náročnější skočit, protože to bylo z únavy a plné jízdy," řekla Sudová.

Po obtížném prvku následoval pád

V tréninku obtížný prvek v celé jízdě zvládla a doufala, že by ve finále mohla výkon zopakovat. Uspěchala však odraz. "Skok proto byl vyosený, nedotočila jsem to a spadla na bok," popsala Sudová. Zranění prý nehrozilo. "Bylo to měkké a spadla jsem čistě na bok," řekla boulařka, která za dva dny oslaví 31. narozeniny.

Zařazení dvojité helikoptéry do některého ze závodů si Sudová stanovila jako jeden z cílů pro letošní sezónu. V předešlých závodech to z různých důvodu nevyšlo a ve Švédsku měla poslední možnost. "Kdybych si mohla vybrat, tak tenhle kopec v Aare by to nebyl, ale už nebylo zbytí," řekla.

Do čela Světového poháru se dva závody před koncem dostala díky pátému místu Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová. Dosud vedoucí Američanka Hannah Kearneyová podobně jako Sudová finále po nepovedeném skoku pokazila a obsadila čtrnácté místo.

Akrobatické lyžařky mají před sebou v Aare sobotní závod v paralelní jízdě a stejnou disciplínu i ve finále sezóny 22. března ve španělské Sierra Nevadě.

SP v akrobatickém lyžování v Aare - jízda v boulích:
Muži:
1. Bilodeau (Kan.) 26,24 b.
2. Deneen (USA) 25,13
3. Kingsbury (Kan.) 25,00
4. Walczyk 24,34
5. Wilson (oba USA) 16,96
6. Endo (Jap.).
Průběžné pořadí SP (po 10 z 12 závodů):
1. Kingsbury 810
2. Bilodeau 693
3. Deneen (USA) 552.
Ženy:
1. McPhieová 24,48
2. Outtrimová (obě USA) 24,29
3. Galyševová (Rus.) 23,67
4. Ch. Dufourová-Lapointeová 23,44
5. J. Dufourová-Lapointeová (obě Kan.) 23,38
6. Kloserová (USA) 19,44,
...16. Sudová,
v kvalifikaci 32. Vaculíková, 34. Hnyková (všechny ČR).
Průběžné pořadí SP (po 10 z 12 závodů):
1. J. Dufourová-Lapointeová 555
2. Kearneyová (USA) 531
3. McPhieová 517,
...8. Sudová 346,
28. Vaculíková 40,
58. Hnyková (ČR) 1.

Reklama

Související témata: