Hlavní obsah

V Novém Městě už připravují technický sníh

Necelé čtyři týdny před startem Světového poháru v běhu na lyžích, který se uskuteční 15. a 16. ledna v Novém Městě na Moravě, už mají pořadatelé připravený technický sníh, jímž by pokryli zhruba tři kilometry tratí. Pět sněhových děl využívá současné mrazivé zimní počasí k nepřetržité výrobě sněhu. Tři děla chrlí sníh na kupu do zásobníku a zbývající dvě zasněžují lyžařský stadion u hotelu Ski.

Článek

"V minulém týdnu pracovala sněhová děla vzhledem k počasí pouze na třicet procent. Teprve v neděli dosáhla plného výkonu," uvedl na pondělní tiskové konferenci v Jihlavě předseda organizačního výboru Světového poháru Petr Honzl.

Momentálně leží na standardních trasách Zlaté lyže deset až dvacet centimetrů přírodního sněhu. K pokrytí nezbytných osmi kilometrů tratí budou novoměstští pořadatelé potřebovat v případě špatných sněhových podmínek zhruba třiadvacet tisíc kubíků technického sněhu.

"Máme výhodu, že se individuální závody pojedou volnou technikou. Proto nebudeme potřebovat na tratích tak vysokou sněhovou vrstvu, jako na klasický styl, kde se musí vytlačit stopa," dodal Honzl. O sněhových podmínkách v Novém Městě musí 8. ledna podat podrobnou informaci Mezinárodní lyžařské federaci FIS sněhový komisař Ladislav Slonek.

V případě nepříznivého počasí by se individuální závody uskutečnily na dvou zkrácených okruzích v délkách 2,5 kilometru. "Zkrácení tratě by bylo atraktivnější pro diváky, neboť by závodníci projížděli častěji stadionem. K podobnému způsobu sáhli kvůli nedostatku sněhu například pořadatelé v Ramsau," řekl Honzl.

O závod v Novém Městě na Moravě mají mimořádný zájem televizní společnosti. Vedle České televize jej budou samostatně snímat i německá stanice ARD a také švédská televize si vyrobí svůj vlastní obraz.

"Vzhledem k blížícímu se mistrovství světa v německém Oberstdorfu očekáváme maximální účast a na startu zřejmě ze světové špičky nebude nikdo chybět," dodal Honzl.

Reklama