Hlavní obsah

Kožíšek vyhrál metrový salám na Estonian Ski Tour

Tartu

Český běžec na lyžích Dušan Kožíšek kraloval v pětietapové Eesti Suusatuur v Tartu a Pärnu. O prvenství v lyžařském festivalu, atraktivním závodě nabízející různé formáty, rozhodl až v pondělním závěrečném skiatlonu na 2,5 + 2,5 km. „Byli tu převážně sprinteři. Získával jsem na distančních závodech a tou mojí vyrovnaností se to sečetlo," řekl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český běžec na lyžích Dušan Kožíšek.

Článek

V pátek se jela „ruská odpadávačka", kdy ve sprintu na sedm kol ve dvou skupinách v každém okruhu poslední vypadává ze hry. „V klidu to nebylo, samá zatáčka, kolo krátký, špatně se předjíždělo," vypráví Kožíšek. „V první zatáčce jsem spadl a měl co dělat, abych to dohnal. Byl jsem čtvrtý, pak jsme střídali, ale nepustili mě dopředu."

O den později se jelo o světový rekord na 100 metrů. Tady vyhrál ruský expres Gleb Retyvich, naposledy pátý na Světovém poháru v Lahti, a dosáhl nejrychlejšího času všech dob 12,85. Kožíšek byl šestý za 13,13. Ale už po distanční klasické desítce se probojoval na průběžné druhé místo.

Další zpestření přinesl týmový sprint. Elitním závodníkům byli podle pořadí přiřazení hobby jezdci z konce výsledkové listiny. „Nejlepší neměli šanci vyhrát ani se dostat do finále, ale nic moc jsme neztratili," popisuje český reprezentant.

Pondělní finále pak přinesl zajímavý skiatlon. „Na prvním kopci jsem stáhl tři vteřiny a pak se snažil to hnát, abych si udělal co největší náskok do klasiky. Vyšlo to, jsem spokojený a vážím si toho," pochvaloval si Kožíšek, který za sebou nechal celý estonský tým, Fina Lassilu, Rusa Retyvicha nebo Francouze Darragona. Kromě prémií veze domů i metrovou šišku salámu.

Reklama