Hlavní obsah

Bauer s Horčičkou u královského paláce ve Stockholmu neuspěli, vypadli v kvalifikaci

Běžec na lyžích Lukáš Bauer nepostoupil ve Stockholmu z kvalifikace sprintu klasicky, který je úvodním závodem finále Světového poháru. U královského paláce neuspěl ani Jiří Horčička. Bauer, který běhá sprinty jen v rámci etapových závodů SP, do nichž spadá úvod sezóny, Tour de Ski a právě finále, zaostal v kvalifikaci za nejrychlejším Eldarem Rönningem z Norska o 16,30 vteřin a obsadil 47. místo. Horčička byl ještě o necelé dvě vteřiny pomalejší a skončil jednapadesátý. Do vyřazovacích bojů postoupili všichni tři muži bojující o celkové prvenství v SP - Rus Alexandr Legkov, Nor Petter Northug i Švýcar Dario Cologna.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer

Článek

„Projel jsem se tak, jak jsme očekávali,“ řekl Bauer, průběžně devátý muž celkového pořadí Světového poháru. „Nepočítal jsem s postupem. Balíme a jedeme do Falunu. Je tu zima, fouká, navozený sníh nandávali až na poslední chvíli, žádný zážitek, pro mě spíš nutné zlo. Spousta lidí jela skejty, náš servis zvolil tuhé vosky,“ komentoval výsledek. Na postup mu scházelo 6,37 vteřiny.

Pokračuje se ve Falunu, dějišti příštího mistrovství světa 2015. „Nejsem nemocný, ale dojíždím sezónu. Už se moc netěším na závody,“ bručel Bauer.

Horčička prožil křest

To velký křest prožívá novic Horčička. Do vybrané společnosti 54 nejlepších běžců sezóny se dostal díky celkovému prvenství ve středoevropském Slavic Cupu. O víkendu v Zakopaném vyhrál 15 km klasicky na 10 km volně byl druhý, před tím byl druhý ve sprintu ve slovenské Kremnici nebo vyhrál neobvyklé 4 km na Zlaté lyži v Novém Městě na Moravě.

Je to pro něho zadostiučinění, neboť na libereckém mistrovství světa do 23 let ho zastavila nemoc. Po zkušenostech na české půdě závodil v SP teprve počtvrté. „V průběhu sezóny se nabízely nějaké možnosti dostat se na svěťák, ale až teď se potvrdilo i s perspektivou na příští sezónu. Byla to nová motivace se sem dostat a vzpruha, že se to povedlo,“ vyprávěl 22letý závodník Dukly Liberec.

Sprinterský výsledek ho však nijak nepotěšil. „První sprintový svěťák v životě, tak asi takový… Dělal jsem, co jsem mohl. Nedokázal jsem se srovnat, asi by to soupaží bylo bývalo lepší. Nejsem sprinter, je to další zkušenost. Spíš se chystám na ty delší závody, nejvíc asi intervalový prolog. Bude tady ale těžký někoho porazit,“ dodal.

Kvalifikaci žen vyhrála Finka Anne Kyllönenová, žádná česká běžkyně ve finále nestartuje.

Finálová Tour pokračuje v pátek na 3,75 km trati volně ve Falunu. Následuje 10 km klasicky a 15 km stíhačka volně.

Reklama

Související témata: