Hlavní obsah

Lyžaři uctí památku století tragédie synů hor Hanče s Vrbatou

Tomáš Nohejl

Téměř kompletní česká špička, ale i legendy českého a slovenského lyžování, členové Horské služby a stovky obyčejných lyžařů uctí o víkendu památku stého výročí tragédie „synů hor", skvělého lyžaře Bohumila Hanče a jeho obětavého přítele Václava Vrbaty na hřebenech Krkonoš.

Článek

Už v pátek ráno odstartovalo na Horních Mísečkách mistrovství republiky závodem štafet. V sobotu v 9 se jedou mistrovské maratóny na 50, resp. 30 km pod názvem Hančův memoriál. Tady by se měli ukázat Jiří Magál, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Ondřej Horyna, Jan Bartoň, Eva Vrabcová-Nývltová a další reprezentanti. Chybí jen Lukáš Bauer s Jiřím Horčičkou, kteří jsou na finále Světového poháru ve Falunu, a nemocný Martin Jakš.

V pátek v 16 hodin proběhne pietní akt u hrobů lyžařů v Mříčné a Jilemnici, a také u Hančova domu v Hrabačově, odkud se vydal na poslední závod. Po mnoha letech se pak setkají obě rodiny, Hančova a Vrbatova. V kostele svatého Vavřince v Jilemnici se chystá koncert pěveckého sboru Ještěd.

Ať to frčí

„Chceme i nadále mladší generaci připomínat historii, krásu, ale i nebezpečí sportu a hor. Běh na lyžích se provozuje v nádherném prostředí zimních zasněžených hor, které přinášejí spoustu nových emocí a přátelství, ale také námahy, obětavosti a odříkání. A proto až pojedeme zase připomenout hrdinství Bohumila Hanče a Václava Vrbaty k mohyle na Zlatém návrší, přejme si, aby se i v budoucnu naplňovalo heslo našich předků 'Ať to frčí'," říká Stanislav Henych, držitel stříbrné medaile z mistrovství světa 1974 a jeden z hlavních organizátorů.

V sobotu v 11 bude odhalena pamětní deska na Hančově rodném domě na Benecku, přes den se pak na jilemnickém náměstí představí tradiční Den Horské služby s ukázkou záchranářských prací. Už od 12. března běží výstava lyží, medailí a cen v jilemnickém muzeu.

Po freestylové exhibici pak večer proběhne afterparty v klubu Továrna a hlavně v KD Jilm společenský večer Setkání mistrů. Tam se objeví dávní šampióni Beran, Fajstavr, Benc, Nyč a další, spolu s nimi i Slováci Blažko, Baluch a další. Vždyť české mistrovství v běhu na lyžích na 50 km píše tradici už od roku 1905, kdy jako první vyhrál Josef Kraus.

V neděli pak široká lyžařská rodina vyráží v 10 hodin od Labské boudy na hřebeni Krkonoš po stopách tehdejšího závodu a v 16 hodin položí tradičně věnce u mohyly na Zlatém návrší.

Reklama