Hlavní obsah

Horyna vyhrál Hančův memoriál a získal první český titul v maratónu

Horní Mísečky

Před očima mnoha slavných předchůdců, kteří se chystají na večerní setkání mistrů v Jilemnici, vyhrál Ondřej Horyna už 86. Hančův memoriál na Horních Mísečkách a stal se mistrem republiky v běhu na lyžích na 50 kilometrů volně s hromadným startem. Mezi ženami v sobotu byla na 30 km nejlepší Eva Vrabcová-Nývltová.

Foto: SLČR

Čeští běžci na lyžích při soustředění na dachsteinském ledovci. V čele skupiny jediná žena v reprezentačním výběru Eva Nývltová-Vrabcová.

Článek

Horyna získal svůj první dospělý titul jako dárek mamince, slavící narozeniny. „Okruhy jsou náročný. Čtyři jsme jeli slušné tempo, ne úplnou hranu, snažil jsem se držet. V posledním kole jsem za to vzal a poodjel," popisoval vývoj závodu – souboj dvojice libereckých dukláků proti novoměstským lanařům v čele s Ročárkem a Krškou.

Horyna spolupracoval s mladou nadějí z dílny Stanislava Frühaufa. 21letý Miroslav Rypl dosud odjel v závodě nejvíc 20 kilometrů a dnes rovnou padesát – a získal stříbro! „Musel jsem ho brzdit, aby to nepřepálil. Ale jel výborně, pomohli jsme si proti klukům, kteří mají tyhle tratě najeté," chválil ho zkušenější šampion.

I po třech týdnech cítí v těle únavu z mistrovství světa ve Val di Fiemme, kde taky vydřel závěrečnou klasickou padesátku. „Odpočíval jsem se, vyjížděl to, ale pořád se cítím mátožný. Možná už z celé sezony," dodal. Bronz získal se ztrátou 26,9 vteřiny Jiří Ročárek.

Na startu chyběli Bauer s Horčičkou, kteří jsou na finále světového poháru ve Falunu. Jakš je nemocný. A obhájce titulu Magál spolu s Kožíškem a sdruženářem Churavým míří na mistrovství světa armád do Francie.

Kulisy vystavělo ideální počasí, mráz a slunce, k tomu těžký desetikilometrový okruh s mnoha stoupáními. Naštěstí ne mlha na hřebenech, v níž před sto lety zahynul tragicky Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata, v jejichž znamení se odehrává celý víkend. „Vážím si toho, že jsem jim tím složil poctu," věděl jejich následovník.

Mezi ženami se vzepjala k sólo závodu Eva Vrabcová-Nývltová z Olffin car Trutnov. „Nechtěla jsem jet úplně sama, ale už na střelnici asi na druhém kilometru se mi zdálo, že to jde velmi dobře. Jela jsem si svoje a na pohodu a do krize se vůbec nedostala. Možná to bylo až moc snadný. Foukalo, naštěstí většinou po směru, jen pár míst," říkala poté, co druhé jablonecké Kláře Moravcové nadělila dvě minuty.

Návrat formy už česká jednička neřeší. „Čekají mě ještě tři závody, záleží spíš na ostatních než na mě, co zajedu." Třetí skončila další česká reprezentantka, spíš sprinterka Karolína Grohová, v barvách Dukly Liberec.

Mezi juniory byli na kratších tratích (30, resp. 15 km) na špici reprezentanti Petr Knop z SKP Jablonec a Petra Nováková ze Slovanu Karlovy Vary. Byla to oslava lyžování, do společného startu nastoupila také řada veteránů, kteří kroužili třicet kilometrů.

Reklama