Hlavní obsah

Zklamaný Bauer: Třicátá místa mě nebaví

PRAHA

Před rokem Lukáš Bauer proháněl nejlepší, teď kroutí hlavou nad tím, jak mu to nejde. Ve Světovém poháru běžců na lyžích sbírá jen skromné bodové zisky. S občankou v kapse, kdyby snad přes lesní přechod zamířil na tratě k sousedům do Německa, zkouší vše zlomit tréninkem doma v Krušných horách na Božím Daru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lukáš Bauer.

Článek

"Lyže a sníh bych ale nejraději po posledním závodě vymazal ze světa," říká naštvaně po uzavření předvánoční části seriálu. V Ramsau, kde se loni rval o stupně vítězů, dopadl bídně - až třiatřicátý. A to si říkal, že nevydařená skandinávská kapitola je už minulostí. Míní, že jej srazily trable s pravým kotníkem na pokraji sezóny. Otlaky z nových bot přešly v zánět. "V místě nad nártem. To se používá pořád. I v normálních botách, nemohl jsem trénovat."

Před Ramsau už deset dnů na běžkách řádil naplno. "Ale v závodě to zas bylo špatné."

V rozběhnuté sezóně tak udělal něco, co není běžné. Absolvoval funkční vyšetření, aby se ujistil, že se nerýsuje skrytá chyba v organismu. "Ale veškeré parametry byly lepší než dřív," podivuje se. A co cítí při závodě? "Když se za to nejlepší rozhodnou vzít, chybí mi živost."

Radikál není

Plán na svátky má jasný. Převálcovat problémy. "Ne že bych se cítil zle, ale 30. místa mě nebaví. Tři čtyři roky jsem zvyklý na jiné výsledky," připomíná sedmadvacetiletý lyžař, který v kariéře už dokázal v závodě SP jednou triumfovat a přidal i další čtyři umístění na stupních.

Jeho týmový klega, mistr světa Martin Koukal, v přívalu výsledků, jež jej příliš netěšily, ohlásil změnu trenéra. Jan Baranyk nahradil švédského odborníka Christera Skoga.

"Já nejsem tak radikální," říká Bauer, jehož osobním koučem je Miroslav Petrásek, který vede celou reprezentaci. "Spíše jsme se spolu snažili dobrat k tomu, kde je chyba."

Místo oslav trénink

Volno po propadáku v Ramsau mu končí ve středu. "Do tréninku přijde více rychlosti," plánuje. Užije si i rodinu, která se na jaře rozrostla o malého Matyáše. "Při návratech ze soustředění vídím, jak rychle se mění," povzdechne, leč neplánuje cestování s miminkem jako Kateřina Neumannová.

O to více si chce vychutnat Vánoce. "Budou klasické. Jsem zvědav, jak bude Matyáš reagovat na stromek, na prskavky a vše, co k tomu patří."

Nemíní, že by jej rodina rozptylovala od přípravy. "Myslel jsem, že si po narození syna budu říkat, že už jsou důležitější věci než závodění, ale teď jsem zjistil, že neúspěch mě štve pořád stejně."

Vše teď chce vrhnout na trénink. "Zrušili jsme i návštěvy o svátcích, budu trénovat, to je priorita," tvrdí. Ani bouřlivý Silvestr neplánuje, "Manželka ještě kojí, vidím to jen na rychlé špunty. Půjde to bez alkoholu." Doufá, že náznak změny přijde už v lednových závodech SP v Estonsku a pak v Novém Městě. "Chci jezdit do desítky, a když to půjde, tak i o medaili na mistrovství světa v Oberstdorfu."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články