Hlavní obsah

Celá sezóna se povedla nadprůměrně, liboval si Matura

Planica

Životní sezónu má za sebou skokan na lyžích Jan Matura. Na mamutím můstku v Planici ji završil nedělním dvanáctým místem, díky čemuž v celkovém pořadí Světového poháru uzavřel elitní desítku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český reprezentant Jan Matura má za sebou skvělou sezónu.

Článek

"Celá sezóna byla nadprůměrně povedená," řekl Matura v telefonickém rozhovoru . "Teď si dám chvilku pauzu," těšil se.

Zimu nezačal třiatřicetiletý skokan nijak oslnivě, ale během Turné čtyř můstků přišel zlom. Začal se posouvat výsledkově vzhůru a v japonském Sapporu šokoval dvěma triumfy. Formu následně potvrdil druhým a třetím místem při letech v Harrachově a skončil pátý na velkém můstku na mistrovství světa ve Val di Fiemme.

Výhra v Sapporu? Něco nečekaného

"Výhry v Sapporu byly úplně něco nečekaného a jsem strašně rád, že jsem je mohl slavit," řekl Matura. Nad Japonsko ale stavěl stupně vítězů doma pod Čertovou horou. "Vyhraný závod, je vyhraný závod, to je obrovský úspěch. Ale stát na bedně před domácím publikem a vidět nadšené fanoušky, to je něco," prohlásil.

Matura nasbíral 631 bodů, což je více než ve všech jedenácti předchozích sezónách v SP dohromady. Na desáté místo, jímž zopakoval loňský výsledek Romana Koudelky, se dostal až po posledním závodu sezóny. V Planici po nedělním 12. místě předstihl Nora Toma Hildeho. "Jelikož jsem byl před Planicí trochu nemocný, tak jsem rád, že jsem tu desítku udělal. Je to skvělé," radoval se Matura.

Vyadřilo se i MS

Dalším vrcholem uplynulé sezóny byl světový šampionát a na můstcích v Predazzu Matura zaskákal výborně. Na středním můstku byl dvanáctý a na velkém pátý. "Díky tomu jsem šel na vyhlášení pro šest nejlepších, což bylo strašně příjemný. Měl jsem tři velké vrcholy v sezoně a všechny se nadmíru povedly," řekl.

Nyní se Matura, který si za své výkony už během sezóny vysloužil plnou smlouvu v Dukle Liberec, těší na volno. S rodinou pojede do tepla. "Dva roky jsme nebyli u moře, tak za odměnu něco vymyslíme," plánoval otec dvouletého Matěje.

Díky úspěšné sezóně si na odměnách vydělal nezdaněných více než 1,3 miliónu korun. "Člověk samozřejmě během sezóny ví, že si něco vyskákal, ale o penězích jsem nepřemýšlel a soustředil jsem se na výsledky," řekl Matura. Utrácet se nechystá. "Jsem realista. Taková sezóna se nemusí opakovat, peníze pošetřím."

V myšlenkách se spíše upíná k další sezoně s vrcholem na hrách pod pěti kruhy v Soči. Před olympijskou sezónou by nemělo dojít k výrazným změnám pravidel. "Maximálně kosmetickým, třeba úpravy střihu kombinéz," řekl. Doufá, že bude schopen letošní zimu zopakovat. "Udělám vše, abych na tom byl podobně."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články