Hlavní obsah

Nejlepší závod finále, chválil Bauera trenér Petrásek

TN

Nejspíš nejlepší závod ve čtyřetapovém finále Světového poháru zajel v neděli Lukáš Bauer. Jenže pád v posledním sjezdu obávaného kopce Mordebaken ho přibrzdil v jeho snaze. Skončil dvaadvacátý, tři minuty za vítězem Northugem, a neuhájil elitní desítku celkového pořadí, jak si představoval. Vecpali se před něj Ital Di Centa a Nor Krogh. Bauer je dvanáctý. Druhý český závodník Jiří Horčička se posunul o jedno místo na 46. příčku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer

Článek

Falun, dějiště přístího mistrovství světa 2015, viděl norský trojtriumf v pořadí Northug, Krogh a Sundby. Vítěz Petter Northug si tak definitivně zajistil křišťálový globus. Mezi ženami vyhrála Norka Björgenová, jistá vítězka světového poháru Polka Kowalczyková do poslední etapy nenastoupila. Jelo se bez české účasti.

Lukáš Bauer vyrážel z pozice 22 s cílem posunout se vpřed, tam si pohlídat Rötheho a odolat zejména zezadu útočícímu Hellnerovi. „Cíl byl jasný, na nic nečekat a napálit to od začátku. Díky rychlému začátku by mi mohlo dojít, ale poslední cíl byl udržet tu desítku ve světovém poháru. Zezadu mě ohrožovali tři lidi a dnes se rozděloval dvojnásobek bodů. Nic nebylo rozhodnuté, musel jsem se snažit," říkal.

Skvěle připravené lyže mu pomohly dotáhnout skupinu okolo sedmnáctého místa před sebou. „Pak mi docházely síly a ten pocit nebyl tak intenzivní. To je normální, chcete od lyží víc, než co vám mohou dát. Stálo mě to strašně sil, protože mi říkali, že nás sjíždí Hellner a tak jsem mu to nechtěl ulehčovat," vyprávěl dál.

Jenže rozhodlo se v posledním okruhu. „Táhnul jsem a v posledním kopci skupina nastoupila, chtěl jsem se držet, odjížděli mi. Zariskoval jsem a uspěchal vjezd do začátky, Rus mi chytil lyži a pěkně jsem se rozplácl. Ustlal jsem si letos poprvé v poslední zatáčce sezony...," popsal osudný okamžik.

Pak si jen oddechl a přivítal závěr náročné zimy. „Je to příjemný zakončení sezóny. Jsem rád, že končí. Byla strašně dlouhá. Dojížděl jsem z povinnosti, už nebyla jiskra, nejspíš po tom létě. Ale nejde se schovávat. Šel jsem s kůží na trh, i když se zrovna nedaří."

Petrásek ocenil bojovnost

Jeho bojovnost ocenil i reprezentační kouč Miroslav Petrásek. „Poslední závod jel velice dobře, dojel Rötheho s Clarou, v poslední šikaně nad stadiónem upadl a nebojoval o tu dvacítku." Celou finálovou tour hodnotil následovně: „Lukáš to tady neodjezdil tak, jak by si představoval. Podepsalo se na tom zřejmě i vyčerpání z Birkebeinerrennetu (kopcovitý lauf 55 km minulý víkend, pozn. red.). Z výsledkové linie od mistrovství světa vypadla výborná patnáctka v Lahti, kde byl čtvrtý. Ale už se tam nedostal na závěr sezóny."

Vážný křest na světovém poli podstoupil jeho další svěřenec Jiří Horčička, který získal místo ve startovním poli jako celkový vítěz Slavic Cupu. „Jsem rád, že sem mohl zajet. Ztráta na nejlepší tam je, ale se světem se může měřit a vidí, že má co dělat, aby je dohnal. Přijel na zkušenou, bojoval, nejspokojenější jsme byli na prologu," prohlásil trenér. Že by však v dohledné době nahradil Bauera vidí střízlivě. „Malý krok u nás doma spolu s Horynou udělali, ke světu to je ale krok velký, aby mohli bodovat pravidelně ve Světovém poháru."

Reklama