Hlavní obsah

Heslo Bronzový Kožíšek v týmovém sprintu opět zafungovalo. Tentokrát pro Jakše

Tomáš Nohejl

Bronzová medaile s lehkým zeleným odstínem těší české běžce na lyžích. Dvojice Martin Jakš a Dušan Kožíšek z Dukly Liberec skončila třetí v týmovém sprintu na světových armádních hrách ve francouzském Annecy.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Dušan Kožíšek při týmovém sprintu na MS ve Val di Fiemme.

Článek

„Jsme spokojeni, výsledek má svoji hodnotu," prohlásil Jakš, který si tak spravil náladu po zpola promaroděné sezóně. I po mistrovství světa v Itálii ležel týden s virózou a sem se vydal „z polotréninku," jak řekl.

V poli se objevila řada zvučných jmen včetně Daria Cologni. Švýcarský mistr světa však měl v rozjížďce se svým parťákem Curdidenem Perlem kolizi a vypadli. Zlato však pro zemi Helvétského kříže získali Jonas Baumann s mladším Colognou, Gianlukou. Stříbro patří Rakušanům Haukemu s Tritscherem, čtvrtí skončili Rusové Pankratov a Černousov. Startovali také Ital Pasini, norský biatlonista Berger nebo Kazaši Koševoj a Čebotko.

Jakš s Kožíškem vyhráli druhou semifinálovou jízdu na 6x1,1 km. Pak vyrazili do finále, kam už se nedostala druhá česká dvojice Magál - Churavý. „Bylo to hodně náročné. Teplo, rozbředlý a hluboký sníh. Muselo se jet pořádně silově i technicky," dodal Jakš. Možná i proto i oni měli kolizi při předávce a museli pak hodně dohánět.

„Roztrhalo se to až na posledních úsecích," doplnil Kožíšek, který vytáhl českou vlajku na bronzový stupínek. Dokázal to už dvakrát při mistrovství světa, roce 2005 s Koukalem a 2007 pro změnu se Šperlem. „Dalo by se říct, že to je správný talisman pro tuhle disciplínu," smál se spokojený Jakš.

Světové zimní armádní hry v Annecy (Francie):
Běh na lyžích - muži (sprint dvojic volně):
1. Baumann, G. Cologna (Švýc.)
2. Hauke, Tritscher (Rak.)
3. Jakš, Kožíšek (ČR).

Reklama

Související témata: