Hlavní obsah

Snad si syn najde nějaký rozumnější sport, usmívá se skokan Matura

Harrachov

Dva vítězné závody Světového poháru v Sapporu, další dvojice umístění na stupních vítězů doma v Harrachově, páté místo na mistrovství světa. „Prostě stoprocentně úspěšná sezóna,“ mne si ruce třiatřicetiletý skokan na lyžích Jan Matura.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Exhibiční závod v obřím slalomu v Harrachově. Úspěšný skokan na lyžích Jan Matura se synem Matějem.

Článek
Fotogalerie

Najdete na ní vůbec nějaké nedostatky?

Asi ne, tak vysoké ambice jsem před sezónou rozhodně neměl. Věděl jsem v létě, že se mi dařilo a nemuselo by to být špatné, ale začátek byl horší. Neseděly nám úplně kombinézy a nevypadalo to zářně, naštěstí jsme pak dostali nové a od Nového roku se to rozjelo. Snad jen na mistrovství světa mě může s odstupem času mrzet, že první skok mi úplně nevyšel. Ale kdyby mi někdo před sezónou řekl, že tam budu pátý, nevěřil bych.

K úspěšné sezóně vám pomohly i předsezónní úpravy pravidel ohledně kombinéz. Jenže změn je v poslední době dost, nemáte obavy, že v létě přijdou další?

Trochu z toho mám strach, ale v Planici už se mluvilo o tom, jak by měla pravidla vypadat příští sezónu a žádné významné změny se neplánují.

Dostanete se jako bývalý sdruženář občas i na běžky?

Už jsem na nich nebyl snad pět let, což je docela ostuda na to, že jsem na nich závodil.

Nelákalo by vás ještě poměřit síly se sdruženáři?

Před těmi pěti lety jsem jel kilometr a říkal si, jak mi to parádně jde. Ale po dvou kilometrech už jsem v kopci cítil, jak mi trénink chybí. Takže to poměřování by asi dlouho netrvalo.

Už jste na lyže postavil i svého dvouletého syna Matěje…

Ve výprodeji jsme viděli takové umělé lyžičky, tak jsme mu je z legrace koupili. Je ještě malej, tak na nich jen tak ťapká.

Ale skokanské nájezdové postavení už prý zvládá.

To je pravda, odkoukal ho, aniž by ho to někdo učil. (úsměv)

Chtěl byste z něj mít skokana?

Když by to chtěl zkusit, bránit mu nebudu, ale snad si najde nějaký rozumnější sport.

Proč rozumnější?

Skoky jsou ovlivněné faktory, které člověk neovlivní, jako je vítr. Můžete být připraveni, jak chcete, ale když vám nepřeje štěstí, ten top výsledek neuděláte…

Nezískal jste po letošní sezóně pocit, že skoky jsou spravedlivé, když se vám dlouholetá dřina vrátila takovými výsledky?

Jsem hlavně rád, že jsem tak dlouho vydržel. Vždyť chvílemi už jsem taky přemýšlel, že s tím seknu…

Reklama

Související témata: