Hlavní obsah

Na lyžích byla v exhibici nejlepší Horká, ve zpěvu zazářila Soukalová

Špindlerův Mlýn

Lída Horká obhájila na domácí půdě světový triumf v lyžařské exhibici zvané Red Bull Nordix. Ale stejný aplaus sklidila i osmá žena, poslední v malém finále, biatlonistka Gabriela Soukalová, která i po pádu našla v cíli síly ke svému už tradičnímu pěveckému číslu. Přestože ji bolelo v krku.

Foto: Red Bull – Jan Kasl

Biatlonistka Gabriela Soukalová s mírně vyděšeným výrazem na trati Red Bull Nordix.

Článek

Druhé místo získala další česká závodnice Karolína Grohová, třetí skončila Anine Ahlsand z Norska.

„Jsem šťastná. Bylo to určitě těžší než loni v Oslu. Náročnější delší trať, plotny, větší stoupání," říkala Lída Horká, účastnice letošního mistrovství světa do 23 let v Liberci a členka širšího reprezentačního kádru.

Na Nordix se speciálně připravuje. Doma na Benecku jezdí aspoň dvakrát týdně na běžkách po skikrosové trati pro sjezdaře. „Mají nás za blázny. Ale je to potřeba," smála se. „A potřebujete také umět na sjezdovkách, já jezdím na freeski. Byla bych moc ráda, kdyby se jezdil v nordixu třeba český seriál, nebo víc závodů," dodala.

Nowakowská se zranila

Ženy začaly ve čtvrtfinále. Hned v první jízdě vypadla Heidi Wengová, dvojnásobná norská medailistka z mistrovství světa ve Val di Fiemme. „Trošku jsem zaváhala na startu a už na mě nepočkaly," vysvětlovala. Velký potlesk dostala její krajanka Anikken Alnaesová, která skoro půlku trati došla po svých poté, co vytrhla vázání. Zato pád po závěrečném skoku do cíle přinesl zranění polské biatlonistky Weroniky Nowakowské.

V semifinále se ve stoupání odehrál velký souboj mezi Soukalovou a českou reprezentantkou Petrou Novákovou o postup. „Z kopce jela líp, ale když jsem ji zkoušela předjet, vždycky mi tam stoupla, bylo to těsné," líčila biatlonistka.

Gabriela Soukalová si novou zkušenost pěkně užívala. „Jsem ráda, že jsem mohla užít tu přírodní matraci," komentovala svůj pád v malém finále. „Narazila jsem tam do nějakého pána u trati, ale on mi říkal: Jeď, to je dobrý, nevadí. Věděla jsem, že musím dojet. Pro diváky, co mi fandili, by to nebylo fér, kdybych to zabalila. Nadchlo mě to tady, ale jezdila jsem i trochu opatrně, úplně jsem to nehrotila. Chtělo by to ještě častěji projet se na běžkách po sjezdovce, abych si zvykla."

Reklama