Hlavní obsah

Janda má pro Turné speciální kombinézu

PRAHA

Ve speciálně ušité kombinéze se na Turné čtyř můstků představí skokan na lyžích Jakub Janda. Česká jednička figuruje po osmi závodech Světového poháru na druhém místě za suverénním Finem Ahonenem a patří k jednomu z horkých kandidátů na prvenství v prestižní sérii.

Článek

Česká výprava v pondělí odjela do dějiště prvního závodu v Oberstdorfu, cestou se zastavila u výrobce skokanských kombinéz Meininger a v německém Bessenbachu čekalo Jandu překvapení. "Vymysleli pro mě speciální střih. Teď se na to dívám a vypadá hodně zajímavě. To jsem ještě neviděl. Má to být zlepšovák, tak to zkusím," řekl Janda.

Šestadvacetiletý Janda se snaží oprostit od myšlenek na prvenství v závodu, či umístění na stupních vítězů. "Je to největší a nejprestižnější závod v sezóně, ale nechci na to myslet. Takhle neuvažuji, soustředím se na nejbližší skok," uvedl Janda. Už tři závody po sobě po prvním kole vedl, ale na premiérový triumf nedosáhl. "Chci skákat stejně dobře jako dosud, ale budu to řešit až na lavičce," doplnil.

Z českých skokanů dosáhl na konečné prvenství na Turné pouze legendární Jiří Raška v roce 1971. Před jedenácti lety byl Jaroslav Sakala třetí a o tři roky dříve skončil druhý tehdy devatenáctiletý František Jež. Nynější Jandův manažer je posledním českým vítězem jednoho ze závodů Turné: triumfoval na můstku v Bischofshofenu v lednu 1990.

Baterie dobíjel u televize

Vánoční volno Janda přivítal. Potřeboval "dobít baterky". "Už jsem toho začínal mít dost, takže každou pauzu vítám, je to určitě pomoc," uvedl závodník Dukly Frenštát. Doma strávil svátky s rodinou a přítelkyní. "Trošku jsem si odpočinul, ale tři dny není moc," řekl Janda. Na skákání se snažil nemyslet. "Tomu se nevyhneš. Nakonec vždycky stejně řeč u skoků skončí," řekl.

Slovinský trenér Vasja Bajc, který vede českou reprezentaci a pomohl v Jandovi probudit dřímající talent, vyžadoval od skokanů o pauze kondiční trénink. "Hodinku denně jsem se tomu věnoval," řekl Janda, jenž chodil běhat nebo do posilovny. "A snažil jsem se hodně relaxovat. Díval jsem se třeba na televizi," uvedl.

Kil navíc se nebojí

Na Štědrý den si dal tradičně dvě večeře. U rodičů měl filé a kuřecí řízek, u přítelkyně další řízek. Nemusí se však bát, že by ztloustl. "Možná jsem přibral tři sta gramů, ale už to mám zpátky. Cítím se pořád stejně, hodně rychle hubnu," řekl skokan, který musí vážit v botách a kombinéze minimálně 63 kilogramů.

V Oberstdorfu se ze všech čtyř můstků skáče nejdále, podobně jako třeba v Harrachově dopadají ti nejlepší do vzdálenosti kolem 140 metrů. Nejmenší můstek je v Garmisch-Partenkirchenu. "K můstkům se nechci vyjadřovat, jsem pověrčivý," řekl Janda. Trochu obavy měl z teplého počasí, ale organizátoři hlásí, že vše je připraveno.

Atmosféra Turné bývá perfektní, pod můstky chodí třiceti tisíc lidí. "Je to bomba v tom skákat, ale lidi budou fandit Němcům a Rakušanům, takže to neřeším," tušil Janda, že i přes jeho skvělou formu budou české vlajky málo vidět. "Jsem rád, že se lidi o skoky zase zajímají," uvedl. Česká televize přenosy z Turné nevysílá, závody bude možné sledovat na stanici RTL.

Reklama