Hlavní obsah

Poslední medailové zvonění běžců na lyžích. O víkendu na Horních Mísečkách

Horní Mísečky

I když se sněhové podmínky drží pořád báječné, tři víkendové závody mistrovství republiky v běhu na lyžích na Horních Mísečkách ukončí domácí sezónu. „Jede se o medaile. Přál bych si, aby ti, co prokazovali celou sezónu kvalitní výkonnost, ji potvrdili a ukázali se i další. Určitě se projeví i únava, ale ten výkon by měl být vidět," přeje si reprezentační kouč Miroslav Petrásek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Finále mužů exhibičního závodu Red Bull Nordix ve Špindlerově Mlýně vyhrál český běžkař Dušan Kožíšek.

Článek

„Chtěli jsme dát šanci kompletní české špičce, aby se poměřila i se širším domácím polem, proto ten pozdní termín," vysvětluje trenér. „Dali jsme klasické tratě na sprint i dvě individuální patnáctky, aby se závodníci mohli ukázat v kompletním programu. Distanční závody jsou pro potvrzení výkonnosti přece jen směrodatnější než hromadné."

Někteří borci – Kožíšek, Razým a Bauer se představili o minulém víkendu na světovém finále Red Bull Nordix ve Špindlerově Mlýně. Magál s Jakšem se vrátili ze Světových armádních her ve Francii.

Krom osvědčených a stabilních členů elitního výběru pracuje na vzestupu stále Ondřej Horyna, který už má první letošní titul z padesátky. Zejména v závěru sezóny se dokázal dostat do kvalitní formy Jiří Horčička, který jako vítěz Slavic Cupu startoval ve finále světového poháru ve Švédsku. Z nejmladších borců zaujal nejvíc na libereckém juniorském mistrovství světa Petr Knop, anebo stříbrný na nedávném mistrovském maratónu Miroslav Rypl.

V ženách se za Evou Vrabcovou-Nývltovou, vítězkou mistrovské třicítky, ukazuje nejlíp karlovarská juniorka Petra Nováková, která už byla i na mistrovství světa, stejně jako vrchlabská spíše sprinterka Karolína Grohová. Dále tu jsou Lucie Charvátová a Sandra Schützová a pak třeba Lída Horká, dvojnásobná světová vítězka atraktivního Nordixu. Medailové ambice má i laufařka Klára Moravcová, která se připravuje podle vlastního programu.

V pátek se jede sprint klasicky, v 9.30 kvalifikace a v 11 rozjížďky. V sobotu čeká v 9.30 15 km, resp. v 10.30 5 km pro ženy intervalově klasicky. A v neděli volně 15 km v 9.30 a 10 km ženy v 10.15. Dají se tu vyjet FIS body a nakonec bude vyhlášeno i celkové pořadí Českého poháru.

Reklama

Související témata: